Sadržaj s oznakom: Katolici

Potaknuti slučajem kad je papa Franjo krstio dijete nevjenčanih roditelja, donosimo iscrpan tekst o učenju KC o krštenju.

Sveta misa je najveća dragocjenost koju kršćani katolici imaju.

NIGERIJA – zemlja u kojoj jedan kršćanin biva ubijen zbog vjere svaka dva sata; to je gotovo 13 kršćana dnevno i 372 kršćana mjesečno.

Progon katolika u Kini očito se nastavlja i nakon tajnog dogovora Vatikana s komunističkom Kinom.

Objavljeno u Kolumne | 18.9.2019.

Kome smeta vjera katolika?

Naravno da je pripadnicima jedne vjere neprihvatljivo ono što drugi vjeruju Jer oni vjeruju nešto drugo.

Prema podatcima koji se odnose na 2017. katolici u svijetu čine 17,7 % ukupne ljudske populacije. Najveći rast primijetan je u Africi +2,5% te Aziji 1,5%, dok Europa ima gotovo nulti tend (0,1%)

Europa mora ponovno otkriti svoje korijene, svoj kršćanski identitet, a samo na takav način neće strahovati od islamskog radikalizma, rekao je Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, govoreći za talijanske medije. Puljić je ustvrdio da u Bosnu i Hercegovinu „pristižu velike investicije iz arapskog svijeta za izgradnju džamija“.

Statistički godišnjak Katoličke Crkve pokazuje da je broj katolika porastao na 1,4 milijarde. Također, više je i biskupa i trajnih đakona, ali je broj redovnika i bogoslova u opadanju, dok je svećenika približno isto.

Vlč. Silvio Španjić, župnik Nerezina sv. Jakova i Punte Križa na otoku Lošinju, u statusu na svom facebook profilu, upozorio je na razlike između protestanata i katolika.

Baš kao i mi, svi su oni u različitim fazama svoga putovanja kroz život, ali ne mogu zanijekati svoj katolički odgoj.

Objavljeno u Kolumne | 13.11.2016.

Iz rovova se možemo samo pobiti

Nekako mi se čini da kulturološki rat koji se vodi u SAD-u odavno, preselio se i na našu malu zemlju.

U Hrvatskoj je u zadnje vrijeme primjetna zrela i ohrabrujuća pojava kako se napadi na različita očitovanja Crkve u društvu od strane moćnog medijskog ‘establishmenta’ u javnosti više ne uzimaju zdravo za gotovo.

Premda nisu mogli otputovati u Poljsku zbog ratnog stanja u kojem se nalazi njihova domovina, više od tisuću mladih Sirijaca sudjelovalo je na Svjetskom danu mladih u Krakowu putem video zida.

Prema istraživanju Pew centra objavljenom 2015. godine, 50% mladih u Sjedinjenim Državama koji su odgojeni kao katolici više se ne smatraju vjernicima, a među njima ih je 79% napustilo Crkvu prije nego su napunili 23 godine.

Novi nagovor don Josipa Radića na temu: Katolici, protestanti, mistici i karizmatici  - BOŽJE DJELOVANJE, možete poslušati u nastavku: