Sirijski katolici pratili Svjetski dan mladih "na daljinu"

Premda nisu mogli otputovati u Poljsku zbog ratnog stanja u kojem se nalazi njihova domovina, više od tisuću mladih Sirijaca sudjelovalo je na Svjetskom danu mladih u Krakowu putem video zida.

Sirijski katolici pratili Svjetski dan mladih

Papi Franji i mladim katolicima iz cijelog svijeta koji su se proteklih nekoliko dana družili i slavili Boga na SDM-u mladi Sirijci uputili su pozdrav fotografijama i snimkom iz crkve sv. Matilde u Alepu. Organizatori su ovog susreta bili sirijski salezijanci, među njima i vlč. Pier Jabloyan. Za Katoličku novinsku agenciju izjavio je kako su naišli na otpor. "Učiniti ovakvo što u ratnim vremenima nije lako. Pokušavamo nadići probleme koji su nas zatekli", poručio je vlč. Jabloyan.

Na ovom susretu sudjelovali su članovi više od 30 udruga, kršćanskih zajednica i škola. Mladi su ondje mogli pratiti kateheze na temu milosrđa, kao i u Krakowu, otvorena su Sveta vrata milosrđa, a molili su također i za mir u Siriji i cijelom svijetu, prema poruci ovogodišnjeg SDM-a: "Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe."

Građanski rat osobito je pogodio najveći sirijski grad Alep na sjeveru zemlje. Još uvijek se ondje vode ulične borbe i napadi na pobunjeničke kvartove. Međunarodna zajednica prošlog je tjedna izvijestila o napadima na čak četiri bolnice u gradu.