Sadržaj s oznakom: Nedjeljna propovijed

Objavljeno u Propovijedi | 19.6.2022.

Tko je za mene Isus Krist?!

"Koja je vaša najveća životna želja?" - pitali su jednu bolničarku na tv. programu u SAD. Milijuni gledatelja bili su iznenađeni neočekivanim odgovorom: "Susresti moga Spasitelja Isusa Krista i čuti kako mi govori da sam za vrijeme svoga zemaljskog života obavila za njega jedan dobar posao."

Dok je Isus govorio u nazaretskoj sinagogi, njegovi sugrađani, zadivljeni njegovim riječima, sigurno su govorili: „Kakav je to blagoslov za sve nas u Nazaretu, koja je to čast za sve nas!“

Riječ Božja koju smo upravo čuli govori nam o darivanju i velikodušnosti u darivanju. Mogli bismo je ovako izraziti: Bog hoće sve od nas, makar bilo i neznatno. I jedino uz taj uvjet čini nas dionicima svoga bogatstva.

Današnje nam evanđelje opisuje izričito ljudsku težnju protivnu kršćanskom načinu shvaćanja. Dva Zebedejeva sina Jakov i Ivan žele biti ispred drugih; žele se uspeti visoko, ali bez zasluge. Ipak, ovdje nas umiruje njihova iskrenost, otvorenost i vjera. Oni ništa ne taje, otvoreno govore o svojim namjerama.

Današnje sv. Evanđelje donosi nam najprije zgodu s jednim bogatim mladićem koji je u sebi osjećao čežnju za istinskijim, punijim, sretnijim životom. Želio je nešto Krista pitati. On je prišao Isusu s velikim poštovanjem, pao je pred njim na koljena i oslovio ga "Učitelju dobri!" Što je on pitao Krista? Evo ovo: "Učitelju dobri, što moram činiti da baštinim život vječni? "

Zadnje nedjelje čuli smo kako je Krist pitao svoje učenike za koga oni njega drže? 

Objavljeno u Propovijedi | 23.10.2016.

Smrti više nema

Naša je zemlja poprište ne samo ljudske nego i božanske povijesti. Na njoj se odigrava događanje cijelog svemira, i svega stvorenja.

Objavljeno u Propovijedi | 9.10.2016.

Moral nije dovoljan

Nije dovoljno da vjernici budućnosti budu moralni ljudi. Da budu obrazovani, socijalno osjetljivi, aktivni u društvu i društvenim događanjima, probuđene ekološke svijesti, spremni rješavati najteže goruće probleme vremena u kome žive.

Objavljeno u Propovijedi | 18.9.2016.

Kad slijepac slijepca vodi

Slijep za vrijednosti, slijep za Boga – to je Istina. Čudno kako ne vjerujemo slijepcu, kad kaže: „nema sunca", a vjerujemo kad kaže: „nema Boga".

Mi moramo sebi od vremena do vemena postaviti pitanje: Odgovara li naša predodžba o Bogu, Božjoj slici koju nam je dao Isus.

Današnje evanđelje govori nam o tome kako je Isus bio na svadbi u Kani. Bio je pozvan on i njegova majka i njegovi učenici.

Velika je svetkovina Krista Kralja svega stvorenja. Krist je gospodar svijeta i vremena, života i smrti i kralj cijeloga čovječanstva. Krist kralj je početak, središte i žarište svijeta i života, svemu daje opstojnost i smisao.

Objavljeno u Propovijedi | 8.11.2015.

Napasti

Napasti... imaš ih i imat ćeš ih! Tvoj život služenja Istini, tvoje potpuno predanje Bogu, tvoja iskrena zauzetost za Evanđelje neminovno će upoznati napasti!

Evanđelist Marko donosi nam u današnjem evanđelju potresni i dirvljivi Isusov susret sa slijepcem Bartimejem na svom putu iz Jerihona u Jeruzalem.

Dvojicu pomalo nasilnih apostola ipak se može zavoljeti. Često se komentira odlomak o Ivanu i Jakovu koji traže od Isusa mjesto s njegove lijeve i njegove desne strane u negativnom svjetlu.

Odlomak iz evanđelja o nerazrješivosti i svetosti braka upućen je svima koji su umorni u svom braku.

Stranica 1 od 2