Sadržaj s oznakom: Neprijatelj

Sveti Ivan spominje tri neprijatelja čovjekova prijateljstva s Bogom, a po tome onda i njegove sreće u ovozemaljskom i u vječnom životu.

Smrt se kretala prema velikom gradu. Susrela je jednog čovjeka. Upitao ju je: ''Čime se baviš?'' ''Danas ću ubiti deset ljudi!'' – odgovorila je smrt.

Opat Ivan Kolobos je ostavio ovu pouku:

Tvrd je to govor”, mogli bismo uzvratiti Isusu dok iznosi novu zapovijed: “Ljubite neprijatelje!” Nije li to preteški zahtjev koji prekoračuje svaku zamislivu mjeru pravednosti u ljudskim odnosima zapletenim tolikim nesporazumima, grubostima, podvalama, svjesnim zlom?

Ljubite svoje neprijatelje i molite za svoje progonitelje: riječ je o otajstvu kojem se mi kršćani trebamo suobličiti kako bismo bili savršeni poput Oca nebeskog – istaknuo je papa Franjo na jutarnjoj svetoj misi slavljenoj u Domu svete Marte u Vatikanu

Život piše nepredvidive priče, donosi nam neprijatelje i prijatelje, ljubav i tugu, ponekad nas iznenadi na lijep, ponekad na ružan način, ali u životu uvijek treba ostati čovjek, pronaći u sebi onu ljudsku, humanu stranu, a i svojom dobrotom podstaknuti druge da čine dobro.

Stari kineski car potkraj života učini svečanu zakletvu: „Osvojit ću i iz carstva izbrisati sve svoje neprijatelje.“

U duhovnom životu tvoji neprijatelji tvoji su najbolji prijatelji.

Uz petu korizmenu nedjelju stigao je i novi nagovor našega don Josipa Radića.