Sadržaj s oznakom: Obljetnica

Objavljeno u Hrvatska | 30.8.2023.

Obljetnica kornatske tragedije

Danas se obilježava obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Na današnji dan 2012-e godine preminuo je fra Petar Vlašić, bivši međugorski župnik.

U srijedu, 24. studenog 2021., župljani župe Međugorja i župljani susjednih župa te hodočasnici diljem svijeta na najljepši mogući način – s molitvom - obilježili su 21. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića, franjevca koji je uvelike oblikovao Gospinu školu ljubavi i života.

Pojedini župljani Međugorja i okolnih župa okupljeni u molitvenoj inicijativi „Gospa Majka moja“ i „Gospina grupa mladih, ovih mjeseci u kojima ih je korona ostavila bez njihovih svakodnevnih poslova služenja hodočasnicima, svejedno ne stoje 'skrštenih ruku'.

„Tragovi ljubavi“ je igrano – virtualni prikaz života i djela pokojnog fra Slavka Barbarića. Nastao je iz želje Franjevačkog svjetovnog reda župe Čerin te Marijane Barbarić ministre FSR Hercegovine da na jedan poseban i novi način obilježe 20. obljetnicu fra Slavkove smrti i pokažu današnjem čovjeku sve ono što je fra Slavko ostavio u nasljeđe tolikim ljudima Hercegovine i svijeta.

Na Vrdima iznad Mostara danas je obilježena 27. obljetnica stradanja osamnaest hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, među kojima je i 19-godišnji Stjepan Šapina (1974.) iz Tomislavgrada, stradao 5. listopada 1993. godine.

Međugorje je ovih dana pred 37. godišnjicu ukazanja uistinu živnulo.

U nedjelju, 24. lipnja je Hodnja mira. Kao i svake godine, Hodnja polazi ujutro u 6 sati ispred samostana svetog Ante na Humcu.

U petak, 24.11. je sedamnaesta obljetnica smrti našeg fra Slavka Barbarića.

Fra Slavko ostaje trajno među nama

Međugorje će u subotu, 25. lipnja 2016. proslaviti 35. obljetnicu Gospinih ukazanja.

Svoju jubilarnu 60. godišnjicu braka danas su proslavili Slavka i Jakov Soldo sa Vionice.

U nedjelju, 31. siječnja 2016., Frama Međugorje proslavit će obred primanja i obećanja pod večernjom svetom misom u 18.00 sati.

Svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova, 18. siječnja 2016., u povodu 25. obljetnice svoga biskupskog ređenja i ustoličenja za nadbiskupa metropolita vrhbosanskog predvodio je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, nadbiskupom metropolitom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem, svim članovima Biskupske konferencije BiH te nadbiskupom-metropolitom splitsko-makarskim mons. Marinom Barišićem, nadbiskupom metropolitom beogradskim mons. Stanislavom Hočevarom te biskupima iz Dubrovnika, Skopja i Đakova mons. Matom Uzinićem, mons. Kirom Stojanovim i mons. Marinom Srakićem.

Stranica 1 od 2