Sadržaj s oznakom: Poniznost

Potrebno je često govoriti o poniznosti. Sveci su nam savršeno pokazali kako je poniznost temelj općeg duhovnog rasta. Ako nismo ponizni, nismo sveti. Ne može biti jednostavnije. Iako dobro znamo kako bismo trebali biti ponizni, to nije uvijek lako u praksi. I baš zato, želim ukazati na šest načina za stjecanje kreposti poniznosti.

Toliko opterećena riječ, da kada je se netko usudi spomenuti, već se netko nadobudan nađe - pa pomisli - "evo prikrivene oholice".

Poniznost je:

Zahvalnost je nutarnji stav čovjeka koji duboko , svjesno doživljava da je stvorenje Božje, da nije gospodar svoga života, da mu je život i sve što ima darovano.

Objavljeno u Molitve | 11.11.2022.

Molitva za poniznost

- Gospodine, daj da budem blag prema onima koji su tvrdoglavi ili nepodnošljivi. Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome.

Nema istinske poniznosti bez poniženjâ – istaknuo je papa Franjo na misi slavljenoj u Domu svete Marte, usredotočivši se pritom na današnje prvo čitanje u kojem promatramo vrijeđanje i poniženje kralja Davida.

Poniznost nas oslobađa da možemo živjeti i djelovati čestito, da služimo Gospodinu i da ga poznajemo. Stoga istinska poniznost ne može nikad zaustaviti neko pozitivno djelo niti nas može spriječiti u samoostvarivanju dok izvršavamo Božju volju.

Sveti Petar je po Silvanu uputio pismo braći u poganstvu – nevjernicima. Petar ih želi pozvati na vjeru i obraćenje. Tako u svojoj poslanici Petar izriče trostruki poziv koji sadrži poniznost, triježnjenje i hrabrost.