PAPA FRANJO: Nema istinske poniznosti bez poniženja

Nema istinske poniznosti bez poniženjâ – istaknuo je papa Franjo na misi slavljenoj u Domu svete Marte, usredotočivši se pritom na današnje prvo čitanje u kojem promatramo vrijeđanje i poniženje kralja Davida.

Njegov sin Abšalom se pobunio protiv njega, a za vrijeme bijega Šimej, koji je pripadao rodu kralja Šaula, vrijeđa Davida, no potonji mu dopušta da ga proklinje. „Pustite ga neka proklinje, ako mu je Gospodin to zapovjedio. Možda će Gospodin pogledati na moju nevolju te mi vratiti dobro za njegovu današnju psovku“, odgovara David.

Papa je potom upozorio da nema istinske poniznosti bez poniženja, a ako nismo u stanju podnositi poniženja, nositi ih na leđima, nismo ponizni: možemo se praviti, ali nismo ponizni. Ako ne znamo živjeti poniženje, nismo ponizni – istaknuo je Sveti Otac napominjući da uvijek postoji napast da se borimo protiv onoga koji nas kleveće, vrijeđa, ponižava, kao u Šimejevu slučaju, no David i Gospodin, koji je podnio poniženje na Kalvariji, govore „ne“. Ići nam je Isusovim putom: podnoseći poniženjâ u nadi – rekao je papa Franjo potičući na kraju vjernike da od Gospodina zatraže milost poniznosti, ali s poniženjima.