Sadržaj s oznakom: Seksualno zlostavljanje

Dok je bio dječak, Daniel Pittet postao je žrtvom svećenika pedofila.

Papa Franjo je apostolskim pismom u obliku motu propria Vos estis lux mundi, datiranoga 7. svibnja 2019., ustanovio nove procedure za prijavljivanje seksualnog iskorištavanja i nasilja te osigurao da biskupi i redovnički poglavari budu odgovorni za svoja djela kada je riječ o ovoj temi.

Sud australske države Victoria osudio je u srijedu 13. ožujka Melbourneu kardinala Georga Pella (77) na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka devedesetih godina prošlog stoljeća dok je bio pomoćni biskup Melbournea. Sudac Peter Kidd također je odredio da tri godine i osam mjeseci nema pravo na uvjetni otpust.

Pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice australski kardinal George Pell proglašen je na sudu u Melbournu krivim za seksualno zlostavljanje djece.

Činjenica da u nekim zemljama globalnoga juga prevladavaju teme kao što je siromaštvo, bolest... ne znači da se seksualno zlostavljanje smije podcjenjivati.

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio članove Rimske kurije u prigodi tradicionalnoga božićnoga čestitanja, te se u govoru osvrnuo na nevolje Crkve, kao što je zlostavljanje maloljetnika, ali i na brojne mučenike i tihe svjedoke Evanđelja koji osvjetljavaju tamu čovječanstva

Scott Hahn, autor i profesor na Franciscan University of Steubenville, održao je predavanje pod nazivom “Univerzalni poziv na svetost” u kojem je izjavio kako klerici koji su osuđeni za seksualne ‘napade’ ne bi trebali biti samo laicizirani, nego kažnjeni “ekskomunikacijom”.

Sydneyski nadbiskup Anthony Fisher ispričao se mladima uime pastira Katoličke Crkve u govoru u petak, 5. listopada, za vrijeme održavanja 15. redovne opće Biskupske sinode na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja".

Papa Franjo prihvatio je danas ostavke još dvojice čileanskih biskupa. Radi se o mjesnim biskupima biskupija San Bartolomé de Chillán i San Felipe, objavio je portal Vatican news.

Vrlo su važna svjedočanstva žrtava zlostavljanja, istaknuo je  predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika. 

U redovitoj nedjeljnoj propovijedi koju objavljuje na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije dubrovački biskup progovara o aktualnoj situaciji u općoj Crkvi, posebno skandalima koji je posljednjih godina potresaju.

Papa Franjo napisao je pismo čileanskim biskupima, pozivajući ih da pomognu iscijeliti rane uzrokovane „grješkama i grijesima“ u ophođenju slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane svećenika.