Seksualno zlostavljanje u Čileu. Tuga i sram Pape koji priznaje grješke u prosudbi

Papa Franjo napisao je pismo čileanskim biskupima, pozivajući ih da pomognu iscijeliti rane uzrokovane „grješkama i grijesima“ u ophođenju slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane svećenika.

Papa je u pismu priznao grješke u prosudbi i viđenju situacije svećeničkog seksualnog zlostavljanja.

Tuga i sram

Sveti je Otac poručio da je bio potaknut napisati pismo nakon što je pažljivo pročitao izvještaj koji su mu predala dvojica posebnih izaslanika – malteški nadbiskup Charles Scicluna i otac Jordi Bertomeu Farnós – koji su poslani u Čile s izričitom namjerom da saslušaju priče žrtava. Papa Franjo je u svom pismu potvrdio da sakupljena svjedočanstva na izravan način, bez dodataka ili uljepšavanja, govore o mnogim raspetim životima. Priznajem vam da to u meni uzrokuje žalost i sram – istaknuo je Papa.

Papa zatražio oprost

Također je priznao vlastitu odgovornost napisavši: Počinio sam ozbiljne grješke u prosudbi i viđenju situacije, naročito zbog nedostatka istinitih i uravnoteženih informacija. Sveti je Otac zatražio oprost od svih onih koje je uvrijedio. Napomenuo je da se nada kako će u sljedećim tjednima osobno moći zatražiti oprost na susretima s predstavnicima osobā koje su bile intervjuirane.

Sveti Otac sazvao čileanske biskupe u Rim

S obzirom na trenutnu ozbiljnu situaciju, papa Franjo ponizno je zatražio suradnju i pomoć biskupā u razlučivanju kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera koje bi trebalo usvojiti kako bi se ponovno uspostavilo crkveno zajedništvo u Čileu, s ciljem popravljanja koliko je god to moguće sablazni i ponovne uspostave pravde. Iz tog je razloga Sveti Otac sazvao čileanske biskupe u Rim da bi raspravljali o ishodu misije izaslanikā i o zaključcima samoga Pape.

Kroz čitavo pismo papa Franjo ističe potrebu za molitvom. Sadašnje su teškoće također prilika za ponovno uspostavljanje povjerenja u Crkvu, povjerenja koje je narušeno našim grješkama i grijesima; i da iscijelimo rane koje ne prestaju krvariti u čitavom čileanskom društvu – napisao je Sveti Otac.