Sadržaj s oznakom: Sveti Ivan Krstitelj

Četiri važna sveca imaju dva liturgijska blagdana tijekom godine, dok većina ima samo jedan. Tko su oni i zašto su toliko važni?

Ain Karim je malo selo oko šest kilometara zapadno od Starog Grada Jeruzalema. U Gospodinovo vrijeme bio je to grad rezerviran za svećenike i Levite; njegova blizina Hramu omogućavala im je da lako do njega dođu da bi ispunjavali svoje svećeničke dužnosti kada na njih dođe red svakih šest mjeseci.

Sveti Ivane Krstitelju, preporučujem Ti svoje duhovne potrebe i molim Te da mi izmoliš milost da Isusa što bolje upoznam, ljubim i slijedim.

Objavljeno u Molitve | 29.8.2023.

Molitva svetom Ivanu Krstitelju

O slavni Ivane Krstitelju, koji si se još kao dijete povukao u pustinju i tamo živio isposničkim životom, izmoli nam molimo te, milost da uvijek živimo odijeljeni od ovoga svijeta, barem srcem, kad već nismo tijelom, da te trajno žrtvujemo i obraćamo.

Svemogući vječni Bože vječno spasenje vjernika.

Dobri sv. Ivo, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo.

Zaboravljena molitva Ivanu Krstitelju

Središnje misno slavlje s molitvama za bolesnike predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš

Objavljeno u Zanimljivosti | 24.6.2023.

Dolina svetoga Ive

Svetište svetoga Ive Krstitelja u Podmilačju, jedno od najstarijih u BiH, svjedok je vreména i ljudskih mijena kroz mnoga stoljeća. Snagom koju samo Bog može darovati, ono još uvijek pripovijeda i propovijeda obraćenje i pokoru iz kojih se rađaju istinska radost i mir. Pa, što onda prvo istaknuti, čime započeti, čemu dati prednost u ovom kratkom osvrtu?

Objavljeno u Molitve | 24.6.2023.

Molitva sv. Ivi u Podmilačju

Sveti Ivo Krstitelju,

O svecima se danas manje govori. Kao da ih želimo staviti u kut i zaboraviti.

Otrgnimo zaboravu ostavštinu vjere i zavjete naših predaka

U Svetište sv. Ive u Podmilačju pokraj Jajca ovih se dana, uoči proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja koja je u petak 24. lipnja, slijeva mnoštvo hodočasnika koji obavljaju zavjete sv. Ivi. Put najvećeg nemarijanskog svetišta u ovom dijelu Europe tradicionalno su krenuli i brojni vjernici iz Lepeničke doline, piše vecernji.ba.

Prvi dan
UVODNA MOLITVA

U podnevnom je nagovoru Papa istaknuo da su kršćani pozvani biti slobodni od navezanosti koje mogu osmetati našem duhovnom rastu, te kako bismo napravili mjesta Gospodinu u svojem životu i služili drugima. Potaknuo je svećenike i roditelje da prate druge Isusu ostavljajući ih slobodnima slijediti vlastiti put.

Sveta Elizabeta i sveti Zaharija roditelji su svetog Ivana Krstitelja. Prema riječima svetog Luke “oboje bijahu pravedni pred Bogom, jer su živjeli besprijekorno prema svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim”.

Stranica 1 od 2