U čast sv. Ivi pješačit će i po 120 kilometara vecernji.ba

U čast sv. Ivi pješačit će i po 120 kilometara

U Svetište sv. Ive u Podmilačju pokraj Jajca ovih se dana, uoči proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja koja je u petak 24. lipnja, slijeva mnoštvo hodočasnika koji obavljaju zavjete sv. Ivi. Put najvećeg nemarijanskog svetišta u ovom dijelu Europe tradicionalno su krenuli i brojni vjernici iz Lepeničke doline, piše vecernji.ba.

Do Podmilačja će pješačiti oko tri dana u kojima će preći od 100 do 120 km, ovisi o tomu hodočaste li iz Kiseljaka, Kreševa ili Fojnice. Anto Tuka Paljika iz Kiseljaka, sv. Ivi u Podmilačje hodočasti od 2001. godine i jedan je od onih s najduljom tradicijom čašćenja sv. Ive. „Ove godine hodočastim 12 put, samo sam dvije godine propustio 2008. i 2016. godine zbog Europskog nogometnog prvenstva jer sam stravstveni navijač Hrvatske“, kaže nam Paljika.

Zatekli smo ga na obroncima Vlašića kojim prolaze brojne skupine hodočasnika iz Lepeničke i Lašvanske doline. Među njima je i Branko Stanić Krepo iz Fojnice koji je godinama hodočastio bos. „Ove godine nisam bos, procjenio sam da ne bi mogao izdržati. U Podmilačje hodočastim od 2005. godine, pređem oko 12O km otprilike“. Podno Vlašića u Svetištu Gospino Vrilo odmara skupina hodočasnika među kojima je i njih nekoliko iz Kiseljaka. „Pređemo oko 110 km, već nekoliko godina hodočastimo i nije nam teško. Ima umora, bude i žuljeva ali izdrži se“, kazao nam je Zdeno. Da su žene jednako uporne i izdržljive i kao hodočasnice, potvrđuje nam skupina od njih 11, devet je krenulo iz Kiseljaka, a dvije su iz Kreševa, kaže nam Katarina Majić koja je zajedno sa sestrom Željkom Miličević već osmu godinu dio skupine hodočasnica iz Kiseljaka uz pojačanje iz Kreševa, ove godine to su Marina Zloušić i Ivana Kvasina.

Hočasnicima put do Podmilačja olakšavaju mnogi koji za njih pripremaju okrjepu i prenočišće, od Travnika preko Dobretića. „Mi svake godine nastojimo osigurati hranu, vodu i prenočište hodočasnicima bez obzira iz kojeg pravca dolaze, mi ćemo ih ugostiti najbolje kako znamo“, kazao nam je Ivo Čakarić, načelnik Dobretića. Dobretići su zadnja dastinacija s koje se hodočasnici, nakon okrjepe i odmora, spuštaju u Podmilačje. Većina planira na odredište stići uoči blagdana sv. Ive na misu uočnicu, poznatu i kao bolesničku misu. Pješačeći do Podmilačja mole se za različite nakane, ili jednostavno na ovaj način časte sv. Ivu u čiji zagovor vjeruju kao i brojna ozdravljenja koja su se po njegovu zagovoru događala.