Sadržaj s oznakom: Svih Svetih

Osim Crkve, hodočasnice u vremenu i slavne u blaženoj vječnosti, postoji i čistilišna Crkva, „neko stanje u kojem se ljudski duh čisti te postaje dostojan da se uzdigne u nebo“, kako to slikovito pjeva veliki Dante.

Svi želimo biti sretni ili kako se to zna reći „blaženi“. Sve što radimo ide za tim kako bismo konačno postali sretni. A sreće je na zemlji premalo. Malo je ljudi posve sretnih. Nad svima visi bol i patnja, nesigurnost i smrt, pogotovo ovih zadnjih mjeseci u vrijeme ove moderne pošasti. Život je prepun napasti. Moramo se boriti protiv svih zlih sila.

Zašto se blagdan Svih Svetih slavi baš prvog dana mjeseca studenog? Tko pali svijeće, a tko vatromet?

Znak križa! Pozdrav: Gospodin s vama

»Kao što Isus umre i uskrsnu, tako će i Bog i one koji usnuše u Isusu privesti zajedno s njime. I kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni« - kaže ulazna pjesma mise spomena svih vjernih mrtvih koji u novije doba praktički obuhvaća i svetkovinu Svih svetih i Dušni dan.

Objavljeno u Molitve | 1.11.2023.

Litanije svih svetih

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Želim li ja biti svet, sveta? U ovom vremenu, kada je svijet ohladnio za ljubav Božju, ne znam poteže li itko takvo pitanje? Dolazi li ikome na um ovakva misao? Želi li to tko?

Uz blagdan Svih svetih imali smo priliku izmoliti potpuni oprost za jednu dušu u čistilištu. Ovdje sam ostao zatečen pitanjem svoje kćeri: Tko garantira da će se upravo dogoditi potpuni oprost? Koja je to veza sa Svetim pismom, sa riječima Evanđelja, Biblije, koju mi dosada nismo primijetili, a koja daje Crkvi za pravo da potiče vjernika na molitvu za potpuni oprost za jednu dušu u čistilištu? Dakle, čitav niz dilema za koja nemam jasnog odgovora te vas molim da nam pomognete. Čitatelj iz Bjelovara

Za sve one koji su otišli prerano...

Ovih dana Bog po Katoličkoj Crkvi svijetu udjeljuje posebnu milost - MOŽETE OTVORITI VRATA RAJA NEKOJ DUŠI U ČISTILIŠTU.

Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?

Svi mi imamo nekog na nebu, tko nam nedostaje, za koga molimo, i tko za nas moli.

U iduću nedjelju, 1. 11. je svetkovina Svih Svetih.

Na svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan groblja postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja, te ih tradicionalno obilazimo spominjući se u molitvi svojih pokojnika.

Objavljeno u Paula Tomić | 3.11.2015.

Stvarnost svetosti

Mjesec Studeni posvećen je dušama u čistilištu. I one su, skupa s nama, na putu pročišćenja prema svetosti. Njima trebaju naše molitve, koliko i nama njihov zagovor. Ujedinimo se u molitvi za njih da skupa s njima uđemo kroz vrata Kraljevstva Nebeskog, u Gospin zagrljaj.

Zbirni blagdani za sve svete mučenike i ostale svete, odnosno svete jednog određenog kraja, susrećemo u kršćanskoj starini u uskrsnom okružju.

Stranica 1 od 2