Sadržaj s oznakom: Svi sveti

Objavljeno u Vjera i život | 30.10.2021.

Noć ljudske gluposti

Većina stanovništva u našoj zemlji izjasnila se pripadnicima Katoličke Crkve. Ako slučajno prođete tom istom zemljom večer uoči Svih svetih vidjet ćete na bezbroj prozora izdubljene bundeve i u njima zapaljene svijeće, kraj njih obično leti poneki šišmiš, glava od vampira ili vještica koja jaši na metli…

»Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru Božjem.«

Podrijetlo Noći vještica ukorijenjeno je u masovnom egzorcizmu izvedenom u 7. stoljeću.

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, papa Franjo preporučio je vjernicima, koji su se unatoč jakoj kiši okupili u velikom broju na Trgu Sv. Petra, da se ne zadovoljavaju polukršćanskim mjerama, već da prihvate blaženstva o kojima govori današnje Matejevo evanđelje.

Objavljeno u Svetac dana | 1.11.2018.

Svi sveti

Svi sveti drevna je kršćanska svetkovina kojom se "jednom svetkovinom časte svi sveti."

Papa Franjo se na kraju današnje opće audijencije osvrnuo na sutrašnju proslavu svetkovine Svih svetih te Dušnoga dana koji se slavi 2. studenoga.

Društvo svetaca pomaže nam prepoznati da nas Bog nikada ne napušta kako bismo mogli živjeti i svjedočiti nadu na ovoj zemlji.

Katolička Crkva slavi svetkovinu Svih svetih. Tom prilikom je u Vječni grad stigao veliki broj hodočasnika i turista, koji su se u podne okupili na Trgu sv. Petra da čuju Papine riječi.

Objavljeno u Vijesti iz crkve | 26.10.2017.

Holywin u Dubrovniku

Katolička molitvena zajednica „Effatha" organizira u dubrovačkoj katedrali u utorak 31. listopada, bdjenje uoči svetkovine Svih Svetih „Holywin – Noć svetaca".