Prva Noć vještica započela je egzorcizmom

Podrijetlo Noći vještica ukorijenjeno je u masovnom egzorcizmu izvedenom u 7. stoljeću.

Engleska riječ “Halloween" (hrv. Noć vještica) škotska je skraćenica izraza "Allhallow-even", što doslovno znači “All Holy Evening” (hrv. Sveta večer), a potječe još iz 18. stoljeća. Englezi imaju sličnu frazu, "All Hallows 'Eve", koja ima i isto značenje. Obje fraze označavaju noć prije Dana svih svetih, 1. studenog, a odnose se na slavlje onih muškaraca i žena koji počivaju na nebu.

Podrijetlo ovog blagdana pronalazimo na dan 13. svibnja 610. godine, kada je papa Bonifacije IV. posvetio nekadašnji rimski hram dajući mu novi naziv “sv. Marija i mučenici”. Hram je izgradio car Agrippa i dovršen je oko 126. godine, a bio je posvećen svim poganskim bogovima. Danas je poznat kao "Panteon" te predstavlja jedno od arhitektonskih čuda drevnog svijeta.
Papa Grgur VII promijenio je datum Panteonskog blagdana s 13. svibnja na 1. studenog, kako bi ga uklopio s drugim blagdanima i stvorio "Dan svih svetih".

U katoličkoj crkvi se tradicionalno izgovaraju molitve egzorcizma kada se zgrada posvećuje obožavanju Boga. To se često radilo i u Rimskom Carstvu, kada su mnogi poganski hramovi pretvoreni u kršćanske crkve. Kršćani su poganske bogove doživljavali kao "demone", stoga je bilo potrebno istjerati njihovu prisutnost iz hrama prije kršćanskog štovanja.

Bilo je potrebno izvesti egzorcizam kako bi se Panteon pretvorio u kršćansku crkvu posvećenu Djevici Mariji i svecima. Egzorcizmi su bili popularna liturgija rane Crkve, a neki povjesničari tvrde da je to bio najrasprostranjeniji obred tijekom tih prvih nekoliko stoljeća. Iz tog se razloga blagdan Svih svetih tradicionalno gleda kao trijumf nad poganstvom.

Prema misalu svetog Andrije, zbog tih poveznica, „Dan svih svetih obilježava Kristov trijumf nad lažnim poganskim bogovima te izvorno posvećenje crkve [Panteona] opravdava korištenje tekstova o liturgiji mučenika na misi, na blagdan i na bdjenju. "

Tako je prva "Noć vještica" počela egzorcizmom, protjeravši duhove tame stvorilo se mjesto za štovanje Boga, istinskog svjetla svijeta.

Prevela Erika Radovic|Medjugorje-info.com