Papa: Nismo rođeni da umremo, već da uživamo u slavi Božjoj

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, papa Franjo preporučio je vjernicima, koji su se unatoč jakoj kiši okupili u velikom broju na Trgu Sv. Petra, da se ne zadovoljavaju polukršćanskim mjerama, već da prihvate blaženstva o kojima govori današnje Matejevo evanđelje.

Ne radi se o nekim izvanrednim pothvatima, već treba iz dana u dan slijediti put poniznosti, blagosti, milosrđa i čistoće, koji će nas dovesti do neba, u obiteljski dom. Prema njegovim riječima nema alternative: ili svetost ili ništa.

Sveci, koji ovdje na zemlji nisu poznavali osrednjost, navijaju za nas kako bi svakog dana slijedili put blaženstava, koja nas vode prema nebu, rekao je Papa pozivajući se na liturgijski odlomak Knjige otkrivenja, u kojoj se navodi kako je nebo puno bezbrojnim mnoštvom svetaca. Oni jednoglasno pjevaju kao i mi kod mise „Svet” te smo u tom trenutku ujedinjeni s njima više nego ikada. Ujedinjeni smo ne samo s poznatijim svecima, već i s našom rodbinom i znancima, koji već pripadaju tom velikom mnoštvu.

Danas je dakle obiteljski blagdan. Sveci su blizu nas. To su naša najvjernija braća i sestre. Oni nas razumiju, žele nam dobro, znaju što je za nas najbolje, pomažu nam i čekaju nas. Oni su sretni i žele da i mi budemo sretni s njima u raju, rekao je Papa i primijetio kako nas stoga pozivaju na put sreće, što ga naznačuje Matejevo evanđelje, a to je put blaženstava. Evanđelje govori o blaženstvu siromašnih, dok svijet tvrdi da su blaženi bogati. Evanđelje govori o blaženstvu blagih dok nam svijet nudi blaženstvo drskosti. Evanđelje govori o blaženstvu čistih, a svijet o blaženstvu lukavih i onih koji misle da znaju uživati. Taj put blaženstva dovodi do poraza, kazao je Papa, podsjećajući kako su prema Knjizi otkrivenja pobijedili sveci koji nose palmine grančice kao simbole pobjede, a ne svijet.

Papa je upitao hodočasnike na kojoj su strani oni – na strani neba ili zemlje. Živimo li za Gospodina ili za nas same, za vječnu sreću ili za neko zadovoljstvo sadašnjosti. Želimo stvarno biti sveti ili se zadovoljavamo osrednjim kršćanstvom, vjerujući u Boga i pomažući bližnjemu, ali bez pretjerivanja. Gospodin traži sve, ali i nudi sve, stvarni život i sreću za koju smo stvoreni, ustvrdio je Papa Franjo i primijetio kako nas sveci danas pozivaju da se uputimo putem blaženstava.

Danas promatramo našu budućnost, slaveći ono zašto smo rođeni. Nismo naime rođeni da umremo, već da uživamo u slavi Božjoj, istaknuo je na kraju Papa i preporučio Gospi da nam pomogne poći putem svetosti te da otvori Vrata nebeska kako bi naša draga rodbina mogla ući u nebesku obitelj.

Među brojnim skupinama hodočasnika Papa je posebno pozdravio sudionike „Utrke svetaca” što je noćas po rimskim ulicama priređuje Misijska zaklada don Bosco kako narodnim običajem uprizorila svetkovinu Svih svetih.

Papa je najavio da će će sutra popodne posjetiti novo rimsko groblje na jugu Rima te pozvao vjernike da ga molitvom prate prigodom spomendana Dušnog dana mrtvih koji su nam prethodili u znaku vjere i počivaju vječnim snom mira.