Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube

„U svakoj situaciji postoji smisao. Na vama je da ga otkrijete!“ (V. Frankl)

Ja sudim. Ti sudiš. On sudi. Mi sudimo. Vi sudite. Oni sude. Bog oprašta! Tip sam koji sudi. Odmah tražim skrivene razloge i pobude. Inače imam problema s davanjem povjerenja, a posebno u nešto što se plasira na veliko, u što odmah svi vjeruju, nešto čemu se kliče i pozdravlja, nešto što je svima normalno. Ja uvijek sumnjam. Tako i sa ovom Koronavirus pandemijom! Odmah mi je sve bilo sumnjivo!

Odmah mi je sve mirisalo na davno najavljeni scenarij: pustiti neku prijetnju ili bolest, poplašiti narod, učiniti da slijepo vjeruje svojim vođama, izazvati ekonomsku, psihološku, duhovnu krizu koja će proizvesti nerede, pljačke, agresiju, bunt, poslati policijske snage reda i zakona, u svrhu čega uvesti strogu kontrolu pučanstva čipiranjem, radi lakše kontrole i provođenja reda uvesti policijsku državu i novi svjetski poredak. Ima li u ovome istine, pokazati će vrijeme. Možda ima, a možda i nema.

Danas razmišljam kako je potaga za istinom uzaludna stvar. I sama znam koliko je istina o nekom problemu daleko drugačija od onoga što se vidi i prikaže izvana, a posebno u medijima. Koliko je drugačije od onog stvarnog stanja u čovjeku, u međuodnosima, na terenu. Zato odlučujem sve gledati s rezervom. Ali isto tako odlučujem i ne buniti se protiv onoga što nam se sprema. Odlučujem vjerovati kako Bog zna zašto je sve to dopustio da se dogodi!

U Bibliji vidimo kako je Bog puno puta dopustio neku bolest ili čak smrt (npr. svog prijatelja Lazara) ne da bi naštetio čovjeku, nego dapače kako bi umnožio čovjekovu vjeru i kako bi se On proslavio kroz tu tešku situaciju. Želim vjerovati da i ova situacija, ova bolest svijeta i svako bolesno stanje koje će doći ima isti cilj: Božju proslavu.

I kao što svaki puta, da bi se proslavio Bog, prvo čovjek treba pasti na koljena i priznati kako više nije do njega… tako, ako treba neka bude i sada! Ako treba da se dogodi onaj gore navedeni scenarij, neka se dogodi! To je valjda jedini put koji može dovesti do toga da čovjek stane pred zid, pred izbor: birati nesigurnost u Bogu ili zemaljsku sigurnost. Okretanje duhovnim vrijednostima ili vezivanje za zemaljke vrijednosti. Izlazak iz svijeta ili bezrezevno pristupanje čipiranom poretku. Jesi li hladan ili vruć jer će Bog iz svojih usta ispljuvati mlakonje!

I kako sad ostati otvoren i spreman za ovo novo vrijeme koje dolaze? Odgovor opet nalazimo u Evanđelju! Svaki put kad je Isus bio pred nekom novom situacijom, pripremao se u molitvi za nju. Svaki put kad su apostoli bili pred nečim novim, zajedno s Gospom su se pripremali u molitvi. Putokaz je to dakle i nama da se i mi za ovo novo vrijeme zajedno s Gospom pripremamo u molitvi.

POSVETA Bezgrješnom Srcu Marijinu

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, prošle srijede 25. ožujka, u bazilici Naše Gospe od Svete Krunice u Fatimi, kard. António dos Santos Marto, biskup biskupije Leiria-Fátima predvodio je molitvu i posvetio Portugal i Španjolsku Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrješnom Srcu Marijinom, moleći Isusovu i Marijinu pomoć i zaštitu u trenutku koji svijet sada proživljava. S njima u molitvi posvetile su se biskupske koferencije još 22 zemlje (ukupno dakle 24 zemlje). Hrvatska i BiH nažalost nisu među njima!

Isus nam je s križa dao Mariju za majku. I Ona otada korača sa svojom djecom, sa svojom Crkvom. I u svim teškim trenucima Ona se za nas bori. Nebrojeni su zavjeti učinjeni preko Nje za Božju slavu. Od davnine Ona je štitila vjerne od raznih bolesti, pošasti, katastrofa, ratova… Zar to isto Ona ne može učiniti i sada, ako je zamolimo s vjerom? Ako joj se zavjetujemo? Ako joj se posvetimo? Ništa ne možemo izgubiti, samo dobiti, ako to učinimo.

Kad svoj život, svoju obitelj, svoje gradove i državu posvetimo Gospi – to znači da sve ono naše ograničeno, nedostatno, ukaljano – sve naše molitve, žrtve, vapaje, odricanja, križeve… - stavljamo u Njezine ruke, a Ona ih preobražava i kao savršenu i Bogu ugodnu žrtvu prinosi pred Prijestolje Božje! Po Mariji k Isusu sve dobija neizmjerno veću vrijednost i snagu. Tome nas je Gospa posebno učila ovdje u Međugorju, tražeči od članova molitvenih grupa da budu za primjer svim hodočasnicima i da se na početku svakoga dana i svake molitve posvete njezinom Srcu i srcu Njezina Sina.

Stoga, zašto ne započeti s ovim činom POSVETE našu intenzivniju pripremu za svetkovinu Uskrsa koja uskoro započinje Velikim tjednom!? Kad sve predamo Mariji, našoj odvjetnici i zagovornici, možemo biti mirni jer znamo „…da onima, koji ljube Boga, Bog sve okreće na dobro!“ (usp. Rim 8, 28)

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u