BUDIMO ŽIVO KAMENJE ISUSOVE CRKVE Rudolf Baier

BUDIMO ŽIVO KAMENJE ISUSOVE CRKVE

Svibanj je maskiran travanjskim kišama i hladnim jutrima, nekako brzo zakucao na vrata ovogodišnje kalendarske godine. Da mu je već vrijeme, govori vegetacija koja se raskošno razbuktala šarenilom boja poljskog cvijeća, jorgovana i ruža.

Za nas katolike, svibanj je poseban mjesec jer je posvećen jedinstvenoj, nebeskoj ruži – Gospi. Crkva je stoga mapirala ovaj mjesec marijanskim blagdanima. Pa tako 8. svibnja slavimo – Blaženu Djevicu Mariju od Pompeja; 13. svibnja slavimo Gospu Fatimsku; 24. svibnja slavimo Mariju Pomoćnicu i 31. svibnja slavimo – Pohod Bl. Djevice Marije.

Bilo bi lijepo kad bi svaka obitelj nekako označila ovaj marijanski mjesec u svojem domu i učila svoju djecu štovati Mariju – možda se može na istaknuta mjesta u kući postaviti Gospin kip i pokraj njega mijenjati svježe cvijeće u vazi ili upaliti svijeća i obavezno oko kipa ili slike obnoviti obiteljsku molitvu krunice.

Zadnja Gospina poruka

U zadnjoj poruci od 25. travnja 2023. Gospa nam kaže: „Draga djeco! Pozivam vas sve da budete nositelji mira i radosti uskrsloga Isusa za sve one koji su daleko od molitve, da ih Isusova ljubav preko vaših života preobrazi na novi život obraćenja i svetosti. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu!“

I u ovoj poruci Gospa na indirektan način odašilje poziv da budemo njezini apostoli Božje ljubavi, svjedoci Duha Svetoga i nositelji Kraljevstva nebeskog. Bog želi i može djelovati jedino preko nas! Ako se utjelovi u nama! Međugorje, čija je snaga prisutnost Gospine majčinske ljubavi za one koji ovdje dolaze otvorena srca, daje nam milost Isusova utjelovljenja: da postanemo živo kamenje u njegovoj duhovnoj Crkvi. Dinamika milosti je takva: ako joj se otvoriš – moraš donositi izbore koji dovode do promjene - ali i hoda naprijed. Ako ostaneš zatvoren – ne donosiš izbore, stojiš na mjestu i automatski nazaduješ!

Nedavno sam susrela jednu grupu hodočasnika iz Amerike. Dirnuti su snagom milosti koju su otkrili ovdje, ali još više dirnulo ih je životno svjedočanstvo vjere njihovog vodiča. Kažu kako su bili na mnogim hodočašćima, ali nikada nisu imali vodiča koji živi ono što govori, koji sam gori za Gospu i Boga. I to ih je najviše 'uvjerilo' da požele i sami povjerovati!
Eto, to je ono što Gospa u porukama traži: pokažite mi vaša djela, pa ću vam reći kakva vam je vjera!

Malo o vrstama inteligencije

„Kao što neobrađeno polje, i kad je zemlja dobra, rodi samo korovom i dračom, isto tako i ljudsko srce.“ (Sv. Terezija Avilska)
Jeste li znali kako prema najnovijim modernim psiholozima postoje čak četiri vrste inteligencije:

1) Akademski kvocijent (IQ)
2) Emocionalni kvocijent (EQ)
3) Društveni kvocijent (SQ)
4) Kvocijent nesreće (AQ)

1. Akademski kvocijent (IQ): ovo je mjera vaše razine razumijevanja. Potreban ti je IQ da bi riješio matematiku, zapamtio stvari i prisjetio se lekcija.

2. Emocionalni kvocijent (EQ): ovo je mjera vaše sposobnosti održavanja mira s drugima, organiziranja vremena, sposobnosti za odgovornost, za iskrenost, poštivanja granica, za poniznost, za otvorenost i obzirnost.

3. Društveni kvocijent (SQ): ovo je mjera vaše sposobnosti za izgradnju mreže prijatelja i održavanja tih odnosa tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Ljudi koji imaju veći Emocionalni (EQ) i Društveni kvocijent(SQ) imaju tendenciju napredovanja u životu za razliku od onih s visokim kvocijentom akademske inteligencije (IQ), ali niskim emocionalnim i društvenim kvocijentom. Većina škola radi na poboljšanju kvocijenta akademske inteligencije (IQ) dok se emocionalni i društveni kvocijent zanemaruje.

Vaša Emocionalna inteligencija (EQ) predstavlja vaš karakter, dok vaša Socijalna inteligencija (SQ) predstavlja vašu karizmu.

Trebamo organizirati naš život i živote naše djece na način koji će poboljšati ova tri kvocijenta, a posebno naš Emocionalni (EQ) i Društveni kvocijent (SQ).

Nova inteligencija koju psiholozi donose je:

4. Kvocijent nesreće (AQ): ovo je mjera vaše sposobnosti prolaska kroz težak period u životu i vašeg izlaska iz njega sa što manjom traumom.

Kada se čovjek suoči sa nevoljama, njegov Kvocijent nesreće (AQ) određuje hoće li odustati, napustiti svoju obitelj ili će razmišljati o samoubojstvu.

Današnji roditelji najčešće ulažu sve kako bi njihova djeca postala što bolji akademici (IQ), a zanemaruju ostale sposobnosti koje su još važnije za dječji uspjeh i sreću: emocionalni, društveni i kvocijent nesreće.

Dodatak: 5. Duhovni kvocijent
Mi vjernici mogli bi nadodati i 5. kvocijent: Duhovnu inteligenciju kojom se izražava sposobnost čovjeka da se otvori Božjoj snazi u sebi; sposobnost otkrivanja da si jak, onda kad si slab; da je sve moguće onome koji vjeruje, je blaženije davati nego primati, da žrtva i predanje znače nebeski blagoslov…

Zaključak:
Roditelji imaju zadatak razvijati dječju akademsku inteligenciju (IQ) ali isto tako i njihov Emocionalni i Društveni kvocijent i Kvocijent nesreće. A najviše od svega svojim životnim primjerom naučiti ih vrijednosti Duhovne inteligencije koja nadilazi sve ljudske granice i kategorije i koja pomaže čovjeku otkriti njegovo duhovno biće koje je, ukoliko je povezano sa svojim Stvoriteljem, doista nešto božansko i čudesno.

Zato, ne pripremajte put za svoju djecu. Pripremite svoju djecu za put.

Paula Tomić/medjugorje-info.com