Dojmovi s 31. Mladifesta: Zbog čega je ovaj Mladifest bio poseban?

Svakoga dana ovogodišnje „duhovne obnove za mlade“ – kako je MLADIFEST nazvao fra Marinko Šakota na konferenciji za medije održanoj uoči njegova početka, u subotu 1. kolovoza, mogli smo čuti kako je ovaj MLADIFEST 2020. poseban.

Sada, nakon njegova završetka jutarnjom misom u 5,00 sati na Križevcu, na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza, kad su se dojmovi pomalo staložili i kad je prošlo dovoljno vremena za proanalizirati ih, pokušat ću jasnije izložiti u čemu za mene osobno krije ta „posebnost“ ovogodišnjeg molitvenog susreta mladih u Međugorju.

„U svakom zlu, postoji i nešto dobro!“ – stara je i poznata izreka. I baš ona tako dobro opisuje ono što je svjetska pandemija korona virusa učinila i ovoj, najbrojnijoj i najpoznatijoj međugorskoj duhovnoj obnovi. Učinilo mi se kako se sve ono što se ovih pet dana Mladifesta moglo vidjeti i doživjeti, nekako može podijeliti na ono ZLO ili TAMNO s jedne strane i na ono DOBRO ili SVIJETLO s druge strane.

Počnimo od samog gesla Mladifesta „Dođite i vidjet ćete!“ (Iv 1, 39) koje se doista protezalo kroz sve propovijedi biskupa i kardinala, kateheze, pa i samu poruku pape Franje upućene svim mladima svijeta preko mladih na Mladifestu.

NASLOV

Geslu „Dođite i vidjet ćete!“ 'domislio' se mons. Henryk Hoser još na jesen 2019. Na već spomenutoj konferenciji za medije objasnio je odakle je tu rečenicu uzeo: „To su Isusove riječi koje je uputio kada je razgovarao s učenicima Ivana Krstitelja. Oni ga pitaju: ”Učitelju, gdje stanuješ?”, a Isus im odgovara: ”Dođite i vidjet ćete!”. A zatim je pojasnio i razlog zbog kojeg je bio dotaknut baš tim riječima i koji je bio njihov smisao u datom trenutku da je baš njih izabrao za naslov svih duhovnih obnova koje su se trebale održati u Međugorju ove 2020. godine. Geslom „Dođite i vidjet ćete“ s puno pouzdanja i iskreno želio je mons. Hoser poručiti svima, da tek ako dođu u Međugorje mogu uistinu vidjeti kako je ovdje i tko je ovdje na djelu. Ipak, tek sa ovom korona krizom otkrila se sva proročka snaga ovog gesla. U prazno Međugorje, kroz zatvorene granice, kroz mjere izolacije, kroz potrebne testove i papirologiju, doista je bilo potrebno puno hrabrosti i vjere za 'doći i vidjeti'. Ali svima onima koji su došli stostruko se isplatilo u milostima, miru, mogućnostima tišine i samoće biti na inače hodočasnicima ispunjenim mjestima Brda ukazanja, Križevca i Crkve.

VRIJEME

I vremenske prilike su igrale ovu igru svjetla i tame. Na početku Mladifesta, subota, nedjelja i dijelom ponedjeljak bili su suncem okupani, vrući dani pravoga hercegovačkog ljeta. Onakvi kakve pamtimo s Mladifesta do prije 5-6 godina. Kada se 'gorjelo' pod zrakama popodnevne vrućine, a ipak skakalo i plesalo u ritmu živih festivalskih pjesama, a na vodu iz fontana postavljenih na livadi iza crkve se čekalo u redovima… A onda je s utorkom došao orkanski vjetar i nevrijeme kakvo se skoro ne pamti koje je otpuhalo i ljude i oltar, pa kiša i oblaci i tamno nebo kojeg su parale munje, a grmljavina nadjačavala zvukove glasa. Tako je prošla i srijeda, a iza nje, u četvrtak je uslijedio hladni i vjetroviti uspon na Križevac. Ali ni taj neuobičajeni mraz za ove dane nije uspio obeshrabriti one koje je u srcima grijala vatra ljubavi za 'Svjetlom svijeta' i 'Mladim suncem s visine'. Kao da je i vrijeme ovoga puta imalo proročku ulogu vjesnika budućih dana. Nakon godina milosti (sunca i topline) stižu olujne godine u kojima će gromovi i munje nevolja, tame bezvjerja i vjetrovi progona pasti na Božji narod čija se vjera mora „prokušati“ u vatri žrtve.

ŽUPLJANI

Gospa je davno kazala kako je 'ovu župu na poseban način izabrala i želi je voditi'. (usp. 1. ožujak 1984.) i kako posebna odgovornost pripada međugorskim župljanima kao prvim svjedocima Njezine prisutnosti ovdje. Kroz svih ovih 39 godina ukazanja, župljani su koliko su mogli, htjeli ili osjećali pratili bogate programe župe. Netko više, a netko manje je odgovorio na Gospin poziv obraćenja. Ovi dani Mladifesta su do sada za većinu župljani bili dani gužve i rada do iznemoglosti. Kod nekih čak i ogorčenosti zbog toga što zbog poslovnih obaveza ne mogu pratiti bogati program Festivala. I to je svojevrsna tama zauzetosti koju si namećemo. Ove godine Međugorje je prazno. Hodočasnika nema ili ih je malo. Džepovi prazni, ali dani puni vremena. I konačno su mjesta u klupama ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova bila najpopunjenija domaćim pukom. Poznata lica župljana na svakom koraku. Kao i na Hodnji mira, Godišnjici ukazanja i sada na Mladifestu. Ili ujutro u 5,00 ili navečer u 21,00 sat – odzvanja molitva krunice na Brdu ukazanja. Mnogi mi kažu kako su konačno 'guštali' u tome da im nisu zvonili telefoni, da ništa nije trebalo obavljati, nego da su u miru mogli slušati kateheze i svjedočanstva i živjeti svetu Misu. Zar nije to prekrasno 'svjetlo' ovog trenutka koje se može prepoznati ako se gleda ne očima straha za budućnost, nego pogledom vjere u Providnost i Božji plan sa ovim mjestom i životima svakoga od nas?

HODOČASNICI

Hodočasnici, posebice mladi sanjaju o dolasku na Mladifest. Kažu kako se za ovaj događaj pripremaju kroz cijelu godinu i kako od njega žive. I sada je zbog COVIDA 19 ispalo kako ne mogu doći. To je za mnoge od njih bio trenutak tame i očaja.

I nisu došli fizički, ali su preko službenih kanala župe MEDIA MIR MEDJUGORJE, njihova radija, live streama i youtube kanala, zatim preko hrvatske Laudato TV, engleske Mary TV, arapske Telelumiere, i preko privatnih kanala koji su bili prevedeni na kineski, mađarski i slovenski, svaku večer njih oko 4 miliona pratili i disali Mladifestom. Na ovaj način su snažne poruke ovogodišnjih govornika i Gospin ponovni poziv na obraćenje i molitvu putem tehnologije doista stigli u svaki kutak svijeta. Zar nije najsvjetlija poruka današnjice bila upravo ovo hrabro okupljanje mladih i njihovo svjedočanstvo da „Tko moli, ne boji se budućnosti!“ - kako kaže Gospa, koje je toliko potrebno ovome svijetu?

Većina mladih se također složila u tome kako je s jedne strane nedostajao 'šušur' mnoštva, ali im je s druge strane duši godila blizina oltara, susreta, šutnje i jedan intimniji ugođaj koji im je ovaj 31. Mladifest organiziran s velikom hrabrošću u ovim posebnim prilikama omogućio. Ova intimnija atmosfera doprinijela je da si Svjetlo Riječi prokopa put do dubina njihovih duša.

PROGRAM

Zbog cijele ove do kraja nesigurne situacije uzrokovane povećanim oprezom i epidemiološkim mjerama program Mladifesta je sveden samo na popodnevne sate, kombinaciju video priloga i javljanja uživo. Neki su zbog toga osjećali 'osiromašenje, gubitak i tugu, žaljenje za prošlim godinama full programa' i to bi mogli nazvati svojevrsnom TAMOM navike.

Na kraju su se ipak svi složili kako im je ovakav program dao puno više opuštenosti, mogućnosti za osobne susrete, molitvu i kreiranje vlastitog programa. SVJETLO milosti moglo je bolje raditi u srcima koja su mirnija i usredotočenija.

ZAKLJUČAK

I evo za kraj što reći nego kako mi se čini da je i ovaj posebni Mladifest 2020. još jednom na poseban način pokazao kako naš Bog sve može izvesti na dobro! I makar koliko se tamni aspekti života činili snažni i nepremostivi, svjetlo vjere ih sve može preobraziti na dobro onima koji ljube Gospodina. A sve ovo SVJETLO što se na Mladifestu događalo uistinu je učinilo da se DUH MLADIFESTA ni ove godine nije utrnuo nego je bio jednako jak kao i svih proteklih godina.

KOLUMNA, autor: Paula Tomić/medjugorje-info.com