OBITELJ – ŽIVI OLTAR BOŽJEG ŽIVOTA I BLAGOSLOVA

Ponekad nam Bog dopusti prepoznati znakove njegove milosti i ljubavi prema nama.

Meni je tako jedno lijepo iznenađenje pripremio upravo u prošlu nedjelju. Naime, imala sam priliku sudjelovati na latinskoj Misi s jednom grupom hodočasnika iz Austrije. Ogroman mir i prisutnost Duha Svetoga koji se izlijevao iz Misterija ove sv. Mise po latinskom, starom obredniku prepunom blagoslova i Božje Riječi. Uz to, sv. Misu je pjesmom animirala jedna obitelj: majka koja svira gitaru, sinčić violinu, otac je pjevao i držao note, a curice su se toplo savijale oko njih tražeći sad majčin, sad očev zagrljaj. Gledala sam ih onako straga i nisam se mogla nadiviti ljepoti zajedništva i topline koja je izlazila iz svake njihove kretnje, pogleda, blizine, jednostavno iz njihovog obiteljskog bivstvovanja. Ovako s njima, doživjela sam preko njih, u Duhu, Svjetski dan obitelji koji se upravo te nedjelje 26. kolovoza 2018. završavao u Dablinu (Irskoj). Mislim čak još više – jer prava snaga obitelji izvire iz njenog jedinstva s Euharistijom i molitvom, a ne iz podilaženja svjetovnosti, teatralnosti i nakaradnosti. Kroz njih sam vidjela i sve obitelji svijeta: ono što nose u sebi, tu snažnu milost Božjeg života i blagoslova. Shvatila sam ponovno, baš kao što sam osjetila i na Hodočašću obitelji koje organizira moj prijatelj Robert Rukavina – kako Bog posebno ispunjava obitelji tim svojim životvornim i blagoslovnim milostima. Sv. Augustin kaže: „U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše!“ Eto zašto su obitelji tako lijepe – zato jer u njima raste ljubav!

Obitelji s djecom su živa Euharistija darivanja, živi vulkani Božjeg stvaralaštva, erupcije života i blagoslova koje stvaraju, kreiraju, neprestano obnavljaju. Obitelj je zato sotoni tako mrska jer je u potpunoj suprotnosti s njegovom biti: sotonski duh je duh bare i žabokrečine, duh pustoši i neplodnosti, ustajalosti i propadanja. Nažalost, nošen vjetrovima modernizacije tako se brzo širi! Zato Gospa ispravno kaže u zadnjoj poruci (25. 08. 2018.) „VIŠE MOLITE, MANJE PRIČAJTE!“ Jer ne trebaju svijetu nikakve druge poruke ili znaka: OBITELJ koja zajedno moli i živi Euharistiju već sama po sebi je ZNAK: živi oltar Božjeg života i blagoslova koji mijenja i obogaćuje svijet. Ono nešto „drugo“: sol zemlje i svijetlost svijeta!

Prema jednoj legendi Sv. Franjo pozvao je svoga subrata da idu naviještati Radosnu vijest. I proveli su cijeli dan šetajući kroz to selo. Vrativši se u samostan brat ga je upitao: pa Franjo zašto nismo propovijedali? A Franjo je odgovorio: pa jesmo propovijedali – sama naša prisutnost je dovoljno govorila!

Eto tako dragi roditelji, drage obitelji – uzdignimo glave i budimo ponosni: već samim tim što jesmo, što smo zajedno u Bogu i s Bogom – mi smo živo naviještanje Evanđelja! Neka već sama ta svijest našeg poslanja dadne smisao i našem životu, žrtvama i ustrajnosti u svakodnevnim kušnjama.

Označeno u