Povezanost Međugorja i Fatime

Gospa se u Fatimi ukazala 6 puta i to uvijek u određeni dan: 13. dan u mjesecu.

Stoga je taj 13. dan u mjesecu ostao kao DAN NA POSEBAN NAČIN POSVEĆEN MARIJI. Oni koji vjeruju u ukazanja u Međugorju, također žive i svaki 25. dan u mjesecu kao DAN POSVEĆEN GOSPI. Svaki dakle 13. i 25. dan u mjesecu stoga je dan posebne Marijine blizine i milosti. Probajte malo svjesnije obratiti pažnju na to, i vidjet ćete kako vas Božji Duh posebno kroz te dane vodi bliže Marijinom Bezgrješnom srcu. Najčešće kroz borbu s napastima!

Gospa je pri svom posljednjem ukazanju u Fatimi 13. listopada objavila svoje ime – Gospa od svete krunice. A upravo 13. svibnja 1981. godine, na dan početka fatimskih ukazanja, pokušan je atentat na papu Wojtylu. On sam je kazao da svoj život i daljnji pontifikat duguje Gospi Fatimskoj. U njezinu krunu je stavljen metak kojim je bio pogođen.

Također je interesantno da je Lucija de Jesus dos Santos, posljednja vidjelica iz Fatime, u vječnost zakoračila upravo 13. dana u mjesecu – 13. veljače 2005. godine.

Gospa je ovdje u Međugorju u poruci od 25. 08. 1999. povezala Međugorje sa svojim ukazanjima u Fatimi: „…Zato vas sve pozivam, draga djeco, da molite i postite još jače (…) tako da se s vašom pomoći ostvari sve što ja želim ostvariti preko tajna koje sam započela u Fatimi.“

Naime i u Fatimi i u Međugorju Gospa upućuje skoro dva jednaka poziva na molitvu, pokoru i prikazivanje Bogu vlastitog života za spasenje duša i svijeta.

I U Međugorju Gospa kaže kako njezino Bezgrešno srce krvari gledajući ljude u grijehu i grešnim običajima, baš kao što je i u Fatimi pokazala kako njezino Srce pati zbog preziranja njezina Sina te vječne propasti duša i zato ga je tamo pokazala ovijenog trnjem i plamenovima.

Znamo također da se u trećoj Fatimskoj tajni govori o progonu Crkve i progonu vjernika… Pa ako su doista Međugorska ukazanja nastavak Fatimskih, na nama je da ozbiljno shvatimo ove Gospine poruke s pozivom na molitvu, žrtvu i obraćenje kako bi mogli odgovoriti s vjerom na sve napade koji će doći!

ZANIMLJIVE POVEZNICE IZMEĐU MEĐUGORJA I FATIME

Postoje još neke zanimljivosti koje spajaju Međugorj i Fatimu, odnosno ova dva poziva na molitvu, pokoru i prikazivanje Bogu vlastitog života za spasenje duša i svijeta, a to su:

1.) Prvo Gospino ukazanje u Fatimi bilo je 13. svibnja 1917. Istovremeno po crkvama u svijetu čitalo se pismo pape Benedikta XV „Ponizna službenica Gospodnja“ u kojem se Papa javno obraćao Isusovoj Majci da zaustavi rat (I svj. rat) i zahtijevao da se po cijelom svijetu organiziraju molitvene akcije za mir na čelu s dječicom. U istom dokumentu naređuje se da se zaziv „KRALJICE MIRA, MOLI ZA NAS“ – i službeno uvrsti u Gospine litanije.
Svi znamo da se Gospa u Međugorju ukazala baš pod imenom KRALJICA MIRA!

2.) Prema svjedočanstvu malih vidjelaca Gospa im se ukazala iznad „HRASTA CRNIKE visokog oko 1 m.“ (usporedi hr. wikipedia.org). Interesantno je da je ta vrsta hrasta: Hrast crnika, česvina ili česmina zapravo autohtona vrsta u Hrvatskoj. Raste u Dalmaciji, Istri i na otocima Hrvatskog primorja.
Svi znamo da je ovaj dio Hercegovine po klimi, tlu i skoro svemu ostalom zapravo dio primorskog zaleđa Hrvatske.

3.) Mjesto na kojem su se dogodila ukazanja pokraj Portugalskog grada Fatime bilo je jedno polje koje je pripadalo obitelji Lucije vidjelice. Zove se Cova da Iria ili prevedeno na hrvatski Irenina uvala. Ako potražimo etimologiju imena IRENA vidjet ćemo da Ime Irena dolazi od grčkog imena Eiréne. Po grčkoj mitologiji, ona je božica mira, kći Zeusa i Temide, najmlađa Hora. Grčka riječ eiréne znači mir.
I ovdje nas dakle ime samog mjesta ukazanja upućuje na MIR, prvotnu poruku koju je Gospa u Međugorju već trećeg dana ukazanja 26. lipnja 1981. izgovorila Mariji Pavlović: "Mir, mir, mir - i samo mir!" Iza nje je bio križ. Uz to je kroz plač dvaput ponovila: "Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi! "

MOLITVA GOSPI FATIMSKOJ
Presveta Djevice Marijo, Kraljice najvjernija, Majko i odvjetnice naša, častimo te danas, pred tvojim blagoslovljenim likom da tvome prečistom Srcu povjerimo i predamo svoju Domovinu, svoj narod, svoju župu i naše mjesto, sve ljude u našim susretima i prostorima. Tvojim srcem molimo od milosrdnog srca našega Spasitelja Isusa Krista zaštitu, oproštenje i dar mira da živimo u sigurnosti, pravednosti i slobodi, da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu za blaženu nadu vječnog otkupljenja. U ljubav i zagovor tvoga Srca, Kraljice, polažemo svako dijete, mladića, djevojku, oca obitelji i majku! Tebi predajemo svaku redovnicu, redovnika i svećenika. Budi majka mudrosti svim odgovornima za našu sadašnjost i budućnost. Izmoli nam brojna i sveta duhovna zvanja! Kraljice mira, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše da uđemo u vječni mir, u radost Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen. Zdravo, Marijo…

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u