Pripreme za 39. Obljetnicu Gospinih ukazanja: U znaku obnove i molitve

Devetnica pripreme za 39. Obljetnicu Gospinih ukazanja je ove godine uistinu posebna.

Zahvaljujući pandemiji korona virusa i otkazivanju brojnih najavljenih hodočašća koja su inače tu u ovo doba godine, Međugorje nikada nije bilo ovako „prazno“! Poneka hodočasnička grupa je rijetkost, poput zadnjeg Hodočašća za obitelji od dvjestotinjak sudionika (19. – 21. lipnja), te grupe hodočasnika iz Vojvodine i Istre. A mogu se susresti i pojedinačni ili obiteljski hodočasnici iz Hrvatske ili BiH.

Župljani otkrivaju kako im, s jedne strane odgovara ovakvo vrijeme jer imaju više vremena posvetiti se obitelji i molitvi, ali se nadaju da ipak ova stagnacija neće dugo potrajati jer su najave za kolovoz, rujan i listopad prilično dobre! Naravno sve opet zavisi od smirivanja epidemiološke situacije i otvaranja granica 1. srpnja koja se željno očekuje. 

Župnik, fra Marinko Šakota u nedjelju 21. lipnja obavijestio je sve župljane kako je planirano do uočnice ukazanja na Ivandan 24. lipnja dovršiti sve, i unutrašnje i vanjske, radove obnove župne crkve sv. Jakova. (Podsjetimo kako su se zadnjih dana čistili zidovi i obnavljala boja na fasadi i u unutrašnjosti crkve.) Ali je isto tako naglasio da ova „vanjska“ obnova i uređivanje crkve treba biti slika duhovne obnove i uređenja svakog od nas. Ne može novo vino u stare mješine! Ne može nam Gospa dati nove milosti i darove, ako joj nismo pripremili novo srce koje to može primiti!

Sličnu poruku vjernicima i hodočasnicima ovih dana devetnice upućivala je i vidjelica Marija Pavlović Lunetti koja se sa grupom župljana i bliskih prijatelja, svakoga jutra oko 6,00 sati penjala na Podbrdo moleći krunicu. Posebno je pozivala na molitvu i na povjerenje u Gospu i njezina obećanja, jer će nam samo vjera i predanje Bogu pomoći imati mir i nadu u ovim burnim i nemirnim vremenima u kojima se nalazimo.

Možemo reći i kako je molitva krunice na Podbrdu obilježila ovo vrijeme priprave za Obljetnicu. Od ranih jutarnjih sati, bilo organizirani u grupama, bilo pojedinačno, hodočastilo se i molilo Gospi. Župna molitva bila je kao i proteklih godina svakoga dana od 15. – 23. lipnja u 16,00 sati na Podbrdu i prije večernje svete mise u crkvi.

Ipak, moram istaknuti kao pozitivan primjer odluku članova iz molitvene Gospine grupe mladih koji inače svakodnevno mole krunicu na Podbrdu u 21,00 sat. Osjećajući kako je ovo vrijeme „zatvorenih granica“ na poseban način vrijeme darovano župljanima za njihovu duhovnu izgradnju, oni su prilagodili svoje molitveno vrijeme tako što su se kroz ovu devetnicu priključili župnoj molitvi u 16,00 sati ne želeći se odvajati. Bilo bi lijepo kada bi ovaj njihov potez „ujedinjavanja“ prepoznali i drugi nositelji različitih inicijativa – naime – koliko je dobro nekada započeti nešto novo, toliko je dobro nekada i podržati ono što već od davnina postoji – a to je prije svega sve ono što se organizira u župi. A posebno stoga što je ova devetnica za Gospinu obljetnicu prvenstveno namijenjena župljanima – baš onako kako je bilo na počecima ukazanja!

Osim uređivanja crkve, ovo vrijeme obilježilo je i uređivanje prostora oko „plavog križa“. Društvenim mrežema svakodnevno su objavljivane slike i videa u kojima se vidi strpljivi rad skidanja, pa zatim ponovnog oblaganja i postavljanja kamena na mjestima starog i novog plavog križa. Križevi su prebojani, postolja novouređena s prigodnim natpisima, kipovi Gospa zamijenjeni novima, a molitveni prostor ispred je proširen i obogaćen mjestima za osobnu i grupnu molitvu. Prilazi mjestima su također uređeni i prilagođeni pristupu i osobama s invaliditetom. U radu i molitvi mladići iz župe i zajednice „Cenacolo“ ove radove također žele privesti kraju do Obljetnice.

Novost u duhovnoj pripremi za 39. Obljetnicu bile su i devet kateheza pod nazivom ''Živjeti Međugorje'' u kojima poznati franjevci iz ove franjevačke provincije obrađuju teme međugorske duhovnosti. Kateheze se od utorka, 16. lipnja 2020. do četvrtka 25. lipnja 2020. emitiraju prije početka molitvenog programa u 17.45 putem videoprijenosa uživo i u programu Radiopostaje Mir Međugorje.

ZAKLJUČAK
Vanjski promatrači ili oni koji su skloni negativno gledati na sve ono što je povezano s Bogom i Gospom možda će reći kako je ova Obljetnica potpuni neuspjeh. Ali gledano očima vjere, ovakva devetnica upravo je ono što je potrebno svima onima koji žele obnoviti svoj osobni odnos s Bogom i Gospom. Jer Gospa je od početaka spominjala, a spominje i danas kako joj za ostvarenje njezinih planova kroz Međugorje trebaju upravo naša, otvorena, obraćena srca! A to se jedino postiže molitvom i žrtvom!

Paula Tomić/medjugorje-info.com