Stvoreni za svetost Rudolf Baier

Stvoreni za svetost

Krajem listopada imali smo, nakon dužeg pandemijskog nevremena, ponovno obiteljski susret s našim don Jozom. Uspio je na Visu okupiti oko 250 sudionika-hodočasnika Gospi od Velog sela iznad grada Visa.

Od tog ukupnog broja više od njih 130 su bila djeca. Različite dobi. Od malih beba do tinejđera. Ono što je posebno upadalo u oči bile su „mlade obitelji“, odnosno roditelji u dvadesetima i ranim tridesetima, a oko njih već četvero, petero, šestero djece… Mame i tate prebacivali su ih iz ruke u ruku, s krila na krilo, oni stariji, nosili su mlađe… uglavnom jedna vrlo živa slika obiteljskog života. I prekrasna!

DJEČJE DUŠE U SEBI NOSE NEBO

Bilo je tako ljekovito gledati te male „obiteljske eksplozije ljubavi“ koje kao da su eruptirale te male, preslatke živote. Osjećao se blagoslov života nad svakima od njih, a onda i nad cijelom grupom. Ta djeca su nam svima donosila jednu duhovnu živost koja se samo u nekim nadtjelesnim dimenzijama mogla oćutjeti. Ako gledamo s duhovne strane, to je tako logično. Svatko od nas je ono što nosi u svom srcu i duši. Svatko od nas je jedan mali svemir koji sačinjava veliki Svemir (svijet ili sveukupnost svega živog i neživoga. U antičkoj grčkoj mitologiji i filozofiji kozmos se kao »uređen« svijet (svjetski »poredak«) suprotstavlja kaosu.)

A dječja duša je neiskvareni i čisti prostor, još uvijek neiskrivljena Božja slika. Zato su dječje prisutnosti tako poželjne na misnim slavljima, u obiteljima ili okupljanima. One unose Nebo u naša odrasla kaotična i prljava bivstva. To nam objašnjava i zašto je Isus, kako govore Evanđelja, volio biti u društvu djece. Uz čistoću dječjih duša se odmarao. I zato nam Isus i govori da ako ne postanemo kao djeca, nećemo ući u Kraljevstvo Nebesko. (Mt 18,3)

To bi značilo, da ako ne očistimo duše poput duša djece, ako ne izbacimo našu samodostatnost i ne postanemo ponizni, potrebiti, otvoreni za drugog, družbeljubivi, pouzdani i sigurni u ljubav Božanskog Roditelja, teško ćemo proći bodljikave granice Neba.

Ako shvatimo koliko su životi djece važni, onda ćemo i shvatiti zašto su upravo djeca prva na popisu meta za odstrel. Još nerođena. Zatim pomno izbrojana propagandom obitelji bez, samo s jednim ili maksimalno dvoje djece. Čim ih je više od troje, smatraju da nešto s vama roditeljima nije u redu, odnosno da ste vjerojatno zaostali.

U svojoj zadnjoj poruci Gospa opet otkriva dinamiku odluke za život. Ona nije u nekakvim zakonima ili politici demografske obnove… jer tamo gdje je strah, gdje je grijeh, gdje je prvenstveno zatvorenost Tvorcu Života, normalno je da života niti nema. Gospa kaže da je otvorenost životu tamo gdje se moli. Da, tamo gdje se svakodnevno kroz molitvu i sakramente trudi biti u stalnom odnosu sa Životvorcem. Onda se život događa! „Tko moli otvoren je životu i poštuje život drugih.“ 25. 10. 2021. – kaže Gospa.

ŠIRINA FRA SLAVKOVIH TUMAČENAJ PORUKE

U fra Slavkovim komentarima Gospinih poruka, uvijek mi se sviđala njegova širina pogleda. On poruku nije tumačio samo sa duhovno-teološkog stanovišta, nego i sa pedagoško-psihološkog, potkrijepljeno konkretnim situacijama i susretima iz njegova života. Ovaj Gospin poziv da budemo otvoreni životu krije i jedan tako znanstveni savjet. Naime naiđoh na slijedeći tekst autorice Marte Kranjčec koji puno toga objašnjava o korisnosti odluke za život vezano uz život žene.

„Kada je žena trudna, stanice bebe putuju u krvotok majke, a zatim zaokruže natrag u bebu, to se naziva “fetalni mikrokimerizam”. I tako 41 tjedan stanice kruže i putuju kroz posteljicu u oba smjera, a nakon rođenja djeteta mnoge od tih stanica ostaju u majčinom tijelu, ostavljajući trajni otisak u majčinim tkivima... kostima, mozgu, koži, itd. Često tamo ostaju čak desetljećima. Svako dijete koje majka nakon toga ima ostaviti će sličan trag na njenom tijelu.

Čak i ako trudnoća ne dođe do punog termina ili ako se dogodi (spontani) pobačaj, te stanice i dalje migriraju u majčin krvotok...

Istraživanja su pokazala da ako je majčino srce ozlijeđeno, fetalne stanice će pohrliti na mjesto ozljede i promijeniti se u različite vrste stanica koje su specijalizirane za "popravak" srca.

Beba pomaže izliječiti majku, dok majka “stvara” novi život - bebu. To je često razlog zašto određene bolesti nestaju tijekom trudnoće.

Nevjerojatno je kako majčino tijelo štiti bebu pod svaku cijenu, a beba štiti i obnavlja majku - tako da se beba može sigurno razvijati i preživjeti.

Brojna istraživanja pokazuju da stanice fetusa u mozgu majke ostaju čak 18 godina nakon što je rodila. Neke majke kažu kako mogu intuitivno osjetiti svoje dijete čak i kada ga nema... Eto, sada postoji znanstveni dokaz da ga mame nose čak godinama nakon što su ga rodile. A eto... neki (neznanstveno) kažu da je embrio tek “nakupina stanica”???

BUDUĆNOST JE BOŽJA

Prva rečenica poruke: „Vratite se molitvi, jer tko moli ne boji se budućnosti.“ (25. 10. 2021.) otkriva još jednu duhovnu zakonitost: kroz molitvu ulazimo u zajedništvo s Bogom, a u Bogu nema straha jer savršena ljubav izgoni strah. (1 Iv 4,7)! Upravo ovih dana pri kraju crkvene liturgijske godine u misnim čitanjima čitamo o posljednjim vremenima. Glavna poruka Božje Riječi jest da jedino Jaganjac ima moć otvoriti pečate povijesti čovječanstva i naših života. Jedino kroz žrtvu Jaganjčevu jednom ćemo vidjeti onu pravu povijest a ne ovu lažnu, koju nam preko očiju razastiru masonski moćnici ovoga svijeta. Prava povijest ispisana je krvlju tolikih drugih nevinih jaganjaca, koji nisu interesantni za svijet, ali u Božjoj svevidnosti sjaje neuništivim sjajem čiste Ljubavi.

„Tko moli, dječice, osjeća slobodu djece Božje i radosna srca služi na dobro bratu čovjeku. Jer Bog je ljubav i sloboda. Zato, dječice, kad vas žele staviti u okove i vama se služiti, to nije od Boga, jer Bog je ljubav i daje svoj mir svakom stvorenju.“ (25.10.2021.)

Ove Gospine riječi su više nego znakovite za one koji 'žele čuti'. Naš Bog je Bog slobode (zato nam je i dao slobodnu volju – stablo spoznaje dobra i zla i mogućnost da ga poslušamo i ne jedemo ili se naprotiv odlučimo na grijeh koji nas je zatvorio za Božanski pogled). Sve dakle što se čovjeku nameće, što ga okiva u njegovom kretanju, izboru, mogućnostima… - nije od Boga. Cilj te neslobode jest da se s nama posluže u izgradnji još bezbožnijeg svijeta zasnovanog na potpunoj kontroli i totalitarizmu elite nad bespomoćnom masom.

RJEŠENJE: RASTI NA PUTU SVETOSTI

I Majka ne bi bila Majka da na kraju ne podcrta problem i pokaže pravo rješenje. Kaže: Zato me posla da vam pomognem da rastete na putu svetosti.“ 25. 10. 2021. To je naš život. PUT. Put prema Svetom. U tom procesu posvećivanja potrebno nam je još toliko puno „otkidanja od zemaljske logike“. Za nju nam je potrebna pomoć Svih svetih. Zato smo i mi i naše molitve potrebni dušama u čistilištu. Da se svi jednom susretnemo u Svetom.