Uskrs - Božja budućnost za nas

Strah je pokucao na vrata.
Vjera je otvorila.
Nije bilo nikoga!

„Mama, zašto je Uskrs temelj naše vjere?“ – upitala me mlađa kći, tražeći pomoć u rješavanju domaće zadaće iz vjeronauka! U prvom trenutku sam zastala, pitajući se kako objasniti desetogodišnjoj djevojčici ono što tako duboko osjećam u srcu: da je to zato što s Isusovim Uskrsnućem naš život nema kraja, nema praznine i besmisla – Isusovo uskrsnuće je prolaz u nešto još ljepše i istinskije, odgovor na svaku tajnu patnje, boli, nepravde, sumnje. Bez Uskrsa doista bi uzaludna bila ne samo naša vjera, nego i cijeli naš život. Isusov, ali i naš uskrs, je jedini odgovor za svaki križ, za „korizmeno vrijeme pročišćenja“ koje zovemo život ovdje na zemlji. Zbog toga je Uskrs sve, i bez njega nema ničega. Zbog toga je Isusova uskrsna poruka tako jaka: „Ne bojte se! Ja sam pobijedio smrt!“

Gospa kao da vidi kako ovaj naš strah za vlastiti život, zdravlje, budućnost sve više raste, pa neprestano, baš kao i uskrsli Isus, u porukama ponavlja da se ne bojimo budućnosti. Tako i u zadnjoj poruci kaže: „Ja sam ovdje došla s imenom Kraljica mira, jer đavao želi nemir i rat, želi ispuniti vaše srce strahom u budućnost, a budućnost je Božja.“ (usp. poruka 25. 3. 2021.)

Čitam u jednom tekstu slično razmišljanje patera Mije Nikića. On kaže: „Istina je da mnogi smatraju zdravlje najvećom vrednotom u životu. Međutim, vidimo kako je i samo zdravlje prolazno. Čovjek mora jednom umrijeti, pa makar bio i zdrav. Koliki gube život zdravi, u prometnim nesrećama, sve se u tren promijeni. Život nam je strahovito ugrožen. Zato sam uvjeren da je najveća vrednota vjera koja je ljubavlju djelotvorna jer nam takva vjera osigurava život i onda kad ga izgubimo. Prava vjera ima moć vratiti čovjeku izgubljeno zdravlje jer vjera sudjeluje na Božjoj svemoći. Ozdravljajući bolesnike Isus je govorio: “Vjera te tvoja ozdravila”. Poznata je činjenica da se mnoga čudesna ozdravljenja i danas događaju u marijanskim svetištima gdje se puno vjeruje i moli. Bog rado nagrađuje vjeru svoga naroda i daje velike milosti poniznim osobama koje se uzdaju u Njegovu pomoć i milosrđe. Ne isplati se prodati đavlu dušu za nešto malo zdravlja na ovome svijetu. Knjiga Sirahova u Bibliji nam poručuju ovu istinu: “Sine moj, u bolesti ne budi potišten, već se Bogu moli, jer On zdravlje daje”.“

Tako se danas mnogi uzdaju u cjepivo i u njemu gledaju rješenja i sigurnost svog života. Cjepivo im je postalo SPASITELJ! Ali što vrijedi život ovdje na zemlji ako je besplodan, ako je zatvoren u strah, u udaljenosti, u neodnose? Mi imamo samo jednog SPASITELJA, Isusa Krista koji najbolje zna što je potrebno za spasenje naših duša. Pa ako je to patnja, bolest ili smrt – trebamo vjerovati da On dobro zna kada, kako i zašto.

U evanđelju Isus kaže kako su nam i vlasi na glavi izbrojane. To znači da nas Bog tako dobro poznaje. Pa zar sumnjamo onda da On ne zna i kad je naša smrtna ura?! Zašto se onda bojati i pokušavati bježati od smrti, umjesto da se skoncentriramo što bogatije proživimo one dane koji su nam dati?

Mi vjernici izgubili smo pojam o spasonosnoj važnosti patnje koju nam Isus baš sad u ovo uskrsno vrijeme pokazuje: da je završetak križa u Uskrsu! Društvena klima i opće razmišljanje sve više je usmjereno na to: samo da nas ne boli, da ne patimo, da nismo bolesni, da nam se skrate muke, da nema boli... A nismo niti svjesni kako si time dugoročno samo štetimo. Uzimamo si zasluge za vječnost. Oduzimamo si Uskrs!

I probam na kraju odgovoriti mojoj djevojčici na njezino pitanje iz vjeronauka: Uskrs je tako važan zato što nam pokazuje CILJ naše VJERE! On svemu daje smisao. I našoj patnji i patnji nama dragih osoba i ovoj situaciji s koronom. S Bogom sve uvijek možemo okrenuti na dobro. Zato se ne trebamo bojati pandemije, bolesti, izolacije – Bog ih ne želi, ali ih dopušta kako bi ih mi iskoristili za naš Uskrs! Baš kao što Gospa kaže: „…dječice, tko moli, ne boji se budućnosti i ne gubi nadu.“ (25. 3. 2021.)

Paula Tomić / Glasnik Mira 4-2021.

Označeno u