VRIJEME RATOVA ILI VRIJEME ČUDESA? Rudolf Baier

VRIJEME RATOVA ILI VRIJEME ČUDESA?

Dolazi vrijeme ratova! Vidimo ga u Ukrajini. Vidimo ga u Izraelu! Vidimo ga u eskalaciji nasilja muslimanskih migranata na ulicama gradova diljem svijeta. Vidimo ga na trgovima kad se molitelji s krunicom spuste na koljena. Vidimo ga u obiteljima. Vidimo ga u vlastitim dušama. Zlu se žuri napraviti globalni nered, kako bi poslao lažnog mirotvorca. Onoga koji će tiranijom željeti uspostaviti red. I kontrolom i novim pravilima i zakonima bez ljubavi.

I Bog koji je apsolutni sklad, želi red. Ali Bog zna da pravi red dolazi tek kad se iz srca izbaci grijeh koji truje duše i pretvara ih u sebične kaljuže koje šire duhovnu, tjelesnu i psihičku smrt. Zato Božji red polazi iz srca, iz ljubavi, a ne iz zakona.
Vidi Gospa da se vrijeme stišće, da se napadi zloga povećavaju i zato traži jaku molitvu: „Pozivam vas na jaku molitvu“ kaže u zadnjoj poruci 25. 9. 2023. Svaki rat je plod zloduha, onoga koji želi uništiti svaki život: čovjeka i svako postojanje, jer je on nepostojanje. Pošto je pravo ratovanje, zapravo duhovno ratovanje, Gospi treba duhovno oružje molitve i žrtve. Samo se ovim mecima zaustavljaju napadi zloga.

Opasnosti modernizama

Gospa zatim navodi još jedan veliki problem današnjeg društva, a to su različiti „modernizmi“ koji ulaze u naše misli, svjetonazore, tijela i kradu nam sposobnost za molitvu i susret s Isusom. (usp. „Modernizam želi ući u vaše misli i ukrasti vam radost molitve i susreta s Isusom.“ (25. 9. 2023.)

Problematičnost modernizama je taj što svi mi vidimo kako idemo u krivom smjeru, ali nitko ništa ne čini da se to promijeni jer nam tehnologije omogućuju puno komotnosti. Previše nam je lagodno i ugodno hodati s pametnim telefonom u džepu i imati svijet nadohvat ruke.

Sve češće spominjana riječ 'transhumanizam' još je uvijek pomalo za nas u ovim krajevima nepoznanica, jer još nismo u tolikoj mjeri industrijalizirani poput većine modernog svijeta koji je prepun tehnologija, robotike, aplikacija, mreža… Iako se već polako i kod nas govori o inovacijama koje su već uvedene u nekim dijelovima svijeta poput projekta 'grad od 15 min' koji se planira za Zagreb – što znači da će se za pojedinca stvoriti okruženje u kojem će mu stan, posao, škola, trgovina... sve biti u domeni od 15 min udaljenosti. Problem je što se zapravo radi o svojevrsnom 'logoru' jer se pojedinac neće moći slobodno kretati ili ići raditi ili činiti bilo što izvan svoga 15- minutnog okruženja. Bit će strogo kontroliran kamerama i dozvolama kretanja.
Jedan od modernizama je i tzv. „transhumanizam“ – povezivanje čovjeka i tehnologije. Nismo svjesni kako je zapravo jedan od najštetnijih plodova transhumanizma zapravo fragmentiranje ljudske pažnje, a poznato je da je ono što je suprotno tome: produbljivanje pažnje zapravo temelj učenja u životu. Danas djeca imaju problema sa čitanjem 15-20 stranica teksta. Um im je naučen na kratke informacije. Na taj način postajemo sve gluplji. I mozak se mora trenirati kako bi se sinapse povezale, a kapacitet pamćenja i pažnje povećao. Zna se kako čovjek uči - puno puta ponavlja i onda odjednom kao da sve sjedne na svoje mjesto. U tom pogledu transhumanistička religija želi čovjeka učitati u 'oblak' (cloud). Što će se dogoditi sa čovjekovom sviješću ako će on trenutno biti povezan sa svim informacijama u svijetu? Ljudska će se pažnja do te mjere fragmentirati da će se, zapravo, poništiti. Dakle, onaj tko gradi transhumanizam, ustvari zna da je jedini stvaralački moment koji postoji u svijetu, zapravo, pažnja. Ono na što obraćaš pažnju. U duhovnosti to je mir, onaj trenutak kada si sabran u sadašnjosti, u sada – jer je Bog onaj koji je sada tu s tobom. Iz te pažnje gledanja Boga u sada, rađaju se sve kreativne ideje i snaga za djelovanje.
Zašto je zlome važno fragmentirati čovjekovu pažnju? Jer bez nje čovjek nema pristup sinkronicitetu, odnosno neće biti sposoban vidjeti vremenski podudarne pojave uzročnih događaja koje mu pomažu shvatiti kako život nije samo niz slučajnih događaja već da je to izraz dubljeg reda koji ima smisao i koji je dio jednog Božanskog uma.

Zatim je tu transrodna ideologija čiji je cilj promijeniti način prokreacije. Uništiti muški i ženski spol, njihovu potrebu i sposobnost za roditeljstvom. Rađati djecu kontrolirano, u laboratorijima, bez osjećaja pripadnosti nekom drugom biću, obitelji ili narodu. Stvarat će ljude koji samo sliče na ljude, no oni neće imati put stvaranja neuronske mreže za, na primjer, empatiju. Jer osoba bez osjećaja je idealni vojnik zloga.

Druga zamka modernizma je moderna „zelena religija“. Kroz ekologiju se događa ucjena, a čovjeka se predstavlja neprijateljem samomu sebi, najvećim zagađivačem kojeg se treba istrijebiti.“ U sklopu toga npr. „OPG - obiteljska poljoprivredna gospodarstva - sadrže sve što transhumanizam mrzi jer kad nema svake od te tri riječi, onda nas može ucjenjivati za hranu, resurse i život.“

„Transhumanizam nudi čovjeku sigurnost u novcu i zdravlju. Uzima mu ono zbog čega živi - doživljaj. Repetitivnost ubija. Da možemo uvijek iznova ponavljati svoj savršen dan, to bi bilo besmisleno. Čovjek treba doživljaj i odnose s drugima.
Ono što čovjek treba govori i ova kratka pričica: „Poznati se filozof danima trudio pronaći konačni smisao ljudskoga života. Najbolje godine života posvetio je traženju rješenja te zagonetke. Savjetovao se i s najvećim mudracima, ali nije pronašao odgovor koji bi ga zadovoljio. Jedne se večeri u vrtu iza kuće pokušavao odmoriti od svojih misli. Uzeo je za ruku svoju petogodišnju kćerkicu i upitao je: "Dijete moje, zašto si ti na svijetu?" "Da tebe volim, tata", odgovorila je ona.

OBITELJ je jedinica otpora tiraniji! (G. K. Chesterton)

Prva i prava škola ljubavi, doživljaja i odnosa jest obitelj. Poznati katolički književnik G. K. Chesterton je rekao: „OBITELJ je jedinica otpora tiraniji!“ Nije stoga čudno što u poruci u kojoj govori o medernizmima, Gospa govori i o obitelji. I to poziva na obnovu molitve u obiteljima, jer će s obnovom molitve doći do povećanja zaštite, mira i blagoslova nad tu obitelj, nad tu kuću i mjesto. (usp. „Zato, draga moja dječice, obnovite molitvu u vašim obiteljima, da moje majčinsko srce bude radosno kao prvih dana kad sam vas izabrala i danonoćna molitva se odazivala, a nebo nije šutjelo nego obilno darovalo ovom mjestu milosti mir i blagoslov.“ (25. 9. 2023.)

Sjećamo se svi kako je bilo prvih dana ukazanja, koliko je sve nosio polet, žar i ljubav prema Bogu i Gospi. Ništa nije bilo teško učiniti za Boga. Slušalo se što Gospa traži. I događala su se čuda, ona u srcima, u obraćenjima, i vanjska: u ozdravljenjima i u prirodi. Gospa nas poziva da obnovimo ovo vrijeme „prve ljubavi“! Jer s tom obnovom molitve i vapaja doći će novo vrijeme.

Vrijeme čudesa

Dolazi vrijeme čudesa: kad se muškarac s krunicom na koljena spušta pred Onom koja je Majka svih živih, kad se obitelj okuplja oko molitve i otvara životu, kad marijanski svećenik srcem slavi sakramente i vjeruje u stvarnu prisutnost i snagu živoga Boga u Euharistiji, kad vjernik koji prašta neprijatelju daje svoj život s riječima: „Oprosti im jer ne znaju što čine!“, kad mučeništvo za Krista rađa nove kršćane…

Gospa nam kaže danas da trebamo odabrati u kojem ćemo vremenu živjeti: vremenu ratova ili vremenu čudesa! Bilo bi lijepo kada bi se svi našli posvećeni Njezinom Bezgrešnom Srcu, kao Njezini vojnici i svjedoci čuda ljubavi!

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u