ZAŠTO JE GOSPI TAKO VAŽNO NAŠE SRCE? Rudolf Baier

ZAŠTO JE GOSPI TAKO VAŽNO NAŠE SRCE?

Zadnja Gospina poruka od 25. kolovoza 2023. sastoji se od pet rečenica. U tih pet rečenica, riječ 'srce' upotrijebljena je čak 4 puta i to ovako:

1. …pozivam vas na molitvu srcem.
2. Nek' vaša srca budu uzdignuta u molitvi…
3. …da bi vaše srce osjetilo Boga ljubavi…
4. …da vas vodim putem obraćenja srca.

Očigledno je to naše ljudsko srce za Gospu vrlo važno. Zašto? Pogledajmo najprije što u Bibliji zapravo znači riječ srce?
„Biblija spominje ljudsko srce gotovo 300 puta. U suštini, ovo je ono što kaže: srce je duhovni dio nas gdje prebivaju naši osjećaji i želje.

Ljudsko srce, u svom prirodnom stanju, jest zlo, podmuklo i prijevarno. Jeremija 17,9 kaže: „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?“ (VB). Drugim riječima, pad je utjecao na najdublje dijelove naše osobnosti; naš um, osjećaji i želje okaljani su grijehom – i slijepi smo na to koliko je ovaj problem prisutan.

Možda ne razumijemo naša vlastita srca, ali Bog razumije. On „poznaje tajne srca“ (Psalam 44,21; vidi također 1. Korinćanima 14,25). Isus „ih je sve poznavao i nije trebalo da mu tko posvjedoči o čovjeku. Ta sâm je znao što je u čovjeku“ (Ivan 2,24-25). Na temelju Njegove spoznaje srca, Bog može suditi pravedno: „Ja, Gospod, istražujem srce i ispitujem bubrege, da bih svakomu dao prema putima njegovim, prema plodu djela njegovih“ (Jeremija 17,10 VB).

U Marku 7,21-23, Isus je istaknuo palo stanje našeg srca: „Jer iznutra, iz srca ljudskoga, izlaze zle misli, preljubi, bludništva, ubojstva, krađe, lakomstva, pakosti, prijevara, razvratnost, zlo oko, hula, oholost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka“ (VB). Naš najveći problem nije vanjski, već unutarnji; svi imamo problem srca.

Da bi osoba bila spašena, srce mora biti promijenjeno. To se događa samo po Božjoj snazi kao odgovor na vjeru. „Jer srcem se vjeruje na pravednost“ (Rimljanima 10,10 VB). U svojoj milosti, Bog može u nama stvoriti novo srce (Psalam 51,10; Ezekiel 36,26).

Njegovo obećanje je da oživljava duh poniznih i oživljava srce skrušenih (Izaija 57,15).

Božje djelo stvaranja novog srca u nama uključuje ispitivanje naših srca (Psalam 17,3; Ponovljeni zakon 8,2) i ispunjavanje naših srca novim idejama, novom mudrošću i novim željama (Nehemija 7,5; 1. Kraljevima 10,24; 2. Korinćanima 8,16).

Srce je srž našeg bića, i Biblija pridaje veliku važnost tome da čuvamo naša srca čistima: „Svom pomnjom čuvaj srce svoje, jer iz njega izvire život“ (Izreke 4,23 VB).“ (izvor: https://www.gotquestions.org/Hrvatski/srce.html)

Dakle važno nam je osvijestiti si da je naše srce u svom izvornom stanju zbog ranjenosti grijehom zapravo srce od kamena, s puno rana, krivih slika, očekivanja, puno krivnje, strahova, egoizma… A budući da sve što radimo mi bojimo onim što se nalazi u našem srcu, možemo shvatiti koliko je važno da taj naš unutarnji dio ozdravi, izliječi se, postane lijep.

Svijet koji se raspada oko nas: pun ovisnika, smeća, agresije, strahova, bolesti, krivih ideologija, ratova i društvenih nemira… a sad i pun iznenađujućih strašnih odgovora prirode u olujama, potresima, poplavama… nije ništa drugo nego vanjski odraz stanja našeg srca koji je potonuo u grijeh.

Bog je postojanje, on je bitak. On je 'Onaj koji jest'. On je dobrota, ljepota, uzvišenost, sklad… jednom riječju LjUBAV… Svijet u kojem živimo stvoren je od Boga i on je Božji svijet. Po čovjekovom padu, u svijet je ušao grijeh. A s grijehom i sile zla – moć Onoga koji nije, koji je nepostojanje, crna rupa nesklada, uništenja, smrti…

Gospa se u ovim vremenima skupa sa cijelom Nebeskom crkvom i ljudima koji su se Njoj posvetili („potomcima Žene“), snažno bori za ozdravljenje i obnovu ovog Božjeg svijeta. Zato se bori protiv korijena problema koji je u grijehu, jer grijesi su otvorena vrata za djelovanje zloga u svijetu. A mjesto grijeha je u ljudskom srcu.

To je razlog tolikih Gospinih poziva na obraćenje srca, na uzdignuće srca u molitvi k Bogu, da ga Bog u snazi Duha Svetoga liječi i posvećuje i tako čisti od grijeha i zatvara put silama tame.

Na svakome od nas je ponovno odgovornost, hoćemo li se ubrojiti u Gospinu djecu, njezine sljedbenike i skupa s njom ući u duhovni rat protiv grijeha i zla, ili ćemo u našoj mlakosti i neodlučnosti dopuštati da se zli i dalje služi i našim grijesima i ranama za još veće uništavanje duša i svijeta?

Vrijeme je za odabrati stranu! Život ili smrt? Blagoslov ili prokletstvo? Biraj!

Paula Tomić/ Glasnik Mira 9/2023

Označeno u