„ŽENA ZAOGRNUTA SUNCEM“

Danas na Svetkovinu Uznesenja Marijina, Crkva pred nas stavlja za model života i ponašanja jednu ženu: Blaženu djevicu Mariju. Ona, začeta bez istočnog grijeha, ima čisto srce ili srce puno milosti – kojem mi grešni ljudi težimo. 

Jer samo će čisti srcem Boga gledati. Ona nam pokazuje kako za svetost ne trebaju velike stvari, nego obično življenje svakodnevice s neobičnom veličinom Božje ljubavi. Također nam pokazuje i kako su poniznost i malenost osobine koje se Bogu sviđaju i u kojima On nastanjuje svoju Puninu i Slavu.

Marija, „Žena zaodjenuta suncem“ (usp. Otk 11, 19a) pokazuje nam i ono kakva bi prava žena, žena kao Božje stvorenje trebala biti i čemu bi trebala težiti – zaodjevati se sjajem i svetošću Isusa Krista, u kreposti, dostojanstvu, profinjenosti, nježnosti, majčinskom darivanju, sebedarju…

U tradiciji je znano kako figura žene i majke 'drži' kuću i obitelj na okupu. Žena, majka daje dušu obitelji, stvara ozračje ljepote, sigurnosti, kulture i uči gledati djecu prema uzvišenijim vrijednostima postojanja.

Danas je žena, nažalost, pogođena u svojoj biti. Različite svjetovne ideologije, lažno joj nude 'slobodu, jednakost, ravnopravnost…' A zapravo su je oskvrnule i obeščastile u njezinoj čistoći, pomuškarale u njezinoj ravnopravnosti, poružnile, ispraznile i učinile je jeftinom i potrošnom u njezinoj slobodi.

Jeftina, vulgarna, polugola, prosta, ovisna o muškim pogledima i niskim seksualnim porivima, alkoholizirana, drogirana, psihički i emocionalno uništena abortusima… današnja žena više misli odjenuti se lažnim sjajem pudera za lice i injekcijama botoksa, nego pravim Sjajem koji daje ljepotu duši.

Ovakva, 'emancipirana', odnosno izgubljena i osiromašena žena u svom moralu, emocijama, kulturi, oblačenju ne može više biti nositeljica blaga života i čuvarica ognjišta. U njoj i oko nje se svijet raspada, a ova raspadnutost pogađa njezinu djecu i muža i na kraju cijelo društvo. Ako žena izgubi svoju profinjenu, mističnu, skrivenu i dostojanstvenu žensku bit koju joj samo njezin Zaručnik Duše može dati - Isus Krist - Mlado Sunce s Visine, cijeli svijet ostaje osiromašen za ovu uzvišenu ljepotu.

Danas mi hodamo i živimo u ovakvim osiromašenom, vulgarnom i jeftinom svijetu – jer je žena dopustila tom svijetu da je takvom učini.

Zato je današnja svetkovina iznimno važna da nas podsjeti tko je ŽENA U BOŽJEM NAUMU i koja je prava uloga žene u društvu. Odnosno što je ženina BIT: nositi SUNCE ljubavi u sebi i njime grijati svoga muža, djecu i svijet - sunce Majčinske ljubavi.

Fra Slavko Barbarić je odavno shvatio Gospinu želju obnove čovjeka. Shvatio je da nas Međugorje vodi u školu – Gospinu, majčinsku školu ljubavi. On piše: „Majčinska ljubav stvara uvjete za život. Tamo gdje je nema raste nasilje i strah!“ I u obitelji, majka je nositeljica života, učiteljica i primjer svojoj djeci kako živjeti, ljubiti i raditi, kako se odnositi prema drugima... U Gospinoj školi, Nebeska Majka, ovaj posrnuli neoliberalni svijet, svijet relativizma, poljuljanih vrijednosti, razrušenih obitelji, izgubljenih majčinstava i očinstava, svijet pun praznine u kojem je nestalo ljubavi – želi vratiti na jedini mogući put spasenja: put ljubavi! Jer Bog je ljubav. Samo srce koje ljubi otvoreno je za drugoga, daje se drugome i dosjetljivo je za drugoga te stvara uvjete za svijet mira.

Stoga, posebno danas, zavapimo Gospi, Ženi zaodjenutoj u Sunce, da nas uči kako postati što sličnije Njoj. Gospe moli za nas!

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u