Župnik iz Posušja: "Šestero mladih župljana, koji su izgubili život, dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji"

Nesretno preminuli mladi su bili povezani sa svojom župom i međusobno.

U cijeloj Bosni i Hercegovini Dan je žalosti nakon tragedije u Tribistovu kod Posušja gdje je osmero mladih, rođenih 2001. godine, izgubilo živote u novogodišnjoj noći najvjerojatnije od gušenja plinom.

Iznenadna smrt koja je u novogodišnjoj noći na početku 2021. godine iznenada zatekla šestero mladih župljana iz župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu i dvoje župljana župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju (Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Stipe Pavković, Marija Pavković, Mia Soldo, Mirela Rezo i Stjepan Jukić) ispunile su velikom tugom sve stanovnike ne samo spomenutih župa nego i cijelog kraja i cijele zemlje i šire.

Župnik u Rakitnu fra Marinko Leko vidno potresen kazao je da njegovih šestero mladih župljana, koji su izgubili život, dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji koje imaju troje ili četvero, a jedna i šestero djece. Istaknuo je da su ti mladi, od kojih je većina maturirala prošle godine, ostali povezani i sa svojom župom i međusobno.

Župnik u Posušju fra Mladen Vukšić tijekom večernjeg euharistijskog slavlja 1. siječnja u župnoj crkvi pozvao je sve na molitvu za te mlade koji su iznenada izgubili život. Kazao je da je među vjernicima vladala neobična tišina i muk zbog smrti četiri djevojke i četvorice mladića. Spomenuo je i da petoro od njih i osobno dobro poznaje jer su dolazili na vjeronauk za mlade koji je on držao u Posušju.

Upaljena svijeća i imena stradalih djevojaka i mladića osvijetlili su u petak navečer 1. siječnja Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru, prenosi portal Grude online. Zbog nesretnog događa proglašeni su dani žalosti u BiH, FBiH i ŽZH.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić posjetio je 1. siječnja mjesto Tribistovo kod Posušja, gdje je smrtno stradalo osmero mladih. ”Ovo je tragedija koja će obilježiti ne samo ovu godinu. Osobno ne mogu zamisliti ništa teže i tragičnije od gubitka najmilijih, od gubitka djece. Na nama je da učinimo što možemo, da izrazimo solidarnost i sućut obiteljima koje su izgubile svoju djecu, da u molitvama i u svakom drugom smislu budemo zajedno s njima”, kazao je Ćosić.

I Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru oprostio se od svojih kolega koji su stradali u toj tragediji, ističe se u prilogu na grude-online.info.

Na Trgu hrvatskih branitelja okupli su se 1. siječnja navečer brojni Posušani koji su zapalili svijeće i odali počast svojim tragično preminulim mladim sugrađanima, objavljeno je na portalu Grude online.

Posušani su palili svijeće, zajednički molili i plakali. “Nitko nije ostao ravnodušan na sve prizore koji potresaju iz minute u minutu, iz sekunde u sekunde. Svi mi zapravo nismo ni svjesni što se dogodilo i nekako tinja nada da ćemo se uskoro probuditi iz ovog ružnog sna, iz ove noćne more”, ističe se u prilogu.

Označeno u