Kako djeci ojačati karakter i odgojiti ih za marljive ljude?

Kaže se da djeca upijaju informacije i obrasce ponašanja kao spužve. Je li to baš tako?

Kad je u pitanju odgoj za upravljanje novcem, to bi značilo da ako dijete vidi kako mu roditelji marljivo odlaze na posao svakoga dana, i ono će jednom kad odraste biti vrijedno i marljivo. No, previše izbivanja i premala roditeljska pažnja može uroditi upravo suprotnim – buntom protiv roditeljskog autoriteta.

Dakle, osobni primjer djeluje pozitivno ali uz aktivan odgoj i neke prokušane 'trikove', recimo, jednostavne plaćene poslove kao npr. čuvanje druge djece, pranje automobila ili rad na nekom obiteljskog gospodarstvu ili obrtu kao i navika štednje u kasici-prasici.

Ove su mjere u vremenu kad je pandemija pretilosti svugdje po svijetu i više nego potrebne. Nažalost, previše roditelja toga nije svjesno a neki stvarno radi suvremenog stila života se ne stižu ozbiljnije baviti djecom. No, to već uzima danak, tisuće djece i mladih doslovno vegetira danonoćno boraveći uz svoje osobno računalo, FB i virtualan svijet, sve samu zabavu koja ih neće pripremiti za nemilosrdnu utakmicu života.

Čovjek bi se trebao vratiti prirodi i već bi bio zdraviji i poletniji. Mnogi se smiju Amišima ali njihov stil života je zdrav da ne može biti zdraviji. Njihova djeca uz roditelje iz dana u dan uče raditi, stjecati dobra u znoju lica svoga i čini se da im ništa ne fali a sasvim sigurno nemaju problema s drogom i pretilošću.

Označeno u