Kako oprostiti sebi i drugima?

Jednom kada život gledate očima duše, vi sve i svakoga počinjete promatrati kao svoju braću i sestre.

U vama se budi želja da oprostite svima s kojima ste bili u lošim odnosima, svima koji se još uvijek smatraju vašim neprijateljima, svima koji su vas na neki način povrijedili ili bili neiskreni prema vama. Jer, opraštajući, vi se odljepljujete od prošlosti, otpuštate ta negativna iskustva i oslobađate se negativnih emocija koje vas sputavaju da doživite iskustvo ljubavi u sadašnjem trenutku. Dok god se čvrsto držite osjećaja krivnje i povrijeđenosti i pothranjujete ih, uvijek ćete osjećati košmar u sebi koji će se neprestano povećavati i držati vas zarobljenima u svijesti ega. Jedini način da prihvatite sebe i da volite sebe u potpunosti je da oprostite svima onima koje držite odgovornima za vaš sadašnji osjećaj manje vrijednosti, nevoljenosti i duševne boli koje ste pretrpjeli.

Promatrajući život očima duše, vi razumijete da je sve ono što su učinili bilo zato što su bili uplašeni, što nisu znali drugačije, jer ni njih nije očito imao tko poučiti, jer su se bojali, jer su bili uplašeni, jer su to napravili u trenutku ljutnje... Opraštajući, vi odlučujete biti u miru sa sobom i svima oko sebe. Oprostiti znači sačuvati sebe od zla, mržnje, Zloga, od samorazaranja i vlastitog pakla. Oprostiti znači ostati zdrav, ne dopustiti da te neprijatelj i duhovno uništi, kao osobu. Opraštanje je vjerovanje u dobro, a nevjerovanje da se mržnjom može uništiti mržnja, nevjerovanje da se uvredom može ukloniti uvreda, da se bolešću može spasiti zdravlje. Oproštenjem ujedno neprijatelju vežemo ruke da nam više ne može činiti zlo. Opraštanje je najveća osveta neprijatelju. Oprostiti nekome jest uzeti najjače oružje protiv njega, a to je sam Bog. Zlo, mržnju i grijeh se može ubiti samo opraštanjem. Jedino oružje da ubijemo svoga najgoreg neprijatelja, a to je mržnja, nečovještvo, zloća, grijeh, jest da si međusobno opraštamo.

Najgori su neprijatelji čovječanstva osveta i nepraštanje. Najveći zločinac je onaj koji neće oprostiti i koji ne želi primiti ruku koja mu oprašta. Neprijatelji čovječanstva su samo oni koji se osvećuju, koji mrze čovjeka, koji žele voditi rat protiv njega, koji mu ne vjeruju i koji mu ne praštaju. Nepraštanje stvara nemir u srcu i dusi, strah od nove povrede. Zato sve svoje boli i rane, predajte Gospodinu u ruke, zamolite ga da vas iscijeli, ozdravi i oslobodi od: svake rane, boli i nepraštanja, da vam srce ispuni snagom i ljubavlju, tako da i vi možete oprostiti drugima koji su vas povrijedili. Predajte te osobe i vaš odnos sa njima Gospodinu u ruke, molite za njih i blagoslivljajte ih. Blagoslov mijenja ljude i situacije nabolje.

Neka vas blagoslovi dragi Bog i mir vam donese.

Označeno u