Prijateljstvo

Jedno od najljepših čovjekovih iskustava je prijateljstvo.

Biti prijatelj znači biti spreman prihvaćati, povjeriti se, poštovati, žrtvovati se i nadasve biti vrijedan svega toga. Čovjek, uz prijatelja, lakše dozrijeva i savladava životne poteškoće. Ima osjećaj sigurnosti. U životu je općenito teško uspostaviti prijateljstvo, ali ono je moguće i postoji gdje god ima otvorenosti i iskrenosti.

U prijateljstvu postoji nekoliko zapreka, a neke od njih su:

Egoizam / sebičnost: osobe koje uvijek žele biti u središtu pozornosti i ne žele se osvrtati na druge.

Predrasude: osobe se distanciraju od drugih zbog nekih priča i mišljenja, te u svima vide protivnike i osjećaju se ugroženima, osuđuju...

Nezrelost: osobe koje ne znaju čuvati tajne i ne pokušavaju razumjeti drugu stranu.

Sve se ove zapreke s vremenom prevladaju i pravi se prijatelji uvijek ističu i spremni su u svakom trenutku biti tu za nas. Budimo zahvalni Bogu na daru prijateljstva, na osobama koje prolaze kroz naš život, jer ponekad nam se sve to čini nebitnim, ali sve to je obilježilo neki trenutak našega života i na neki način nas usmjerilo na našem putu. Budimo sretni što imamo prijatelje i nikada ih ne pokušavajmo mijenjati. Sjetimo se da smo mi svi posebni, jedinstveni i mijenjajmo i izgrađujmo sebe ne osuđujući nego prihvaćajući druge.