Kardinal Vinko Puljić poslao snažne poruke s bolesničke mise u Podmilačju

Jučer je u Podmilačju, najvećem svetištu u Bosni i Hercegovini uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja služena sveta misa za sve bolesne i nemoćne.

Svetu misu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju brojnih svećenika predvođeni provincijalom Bosne Srebrene fra. Jozom Marinčićem.

Na misi je bilo mnoštvo vjernika i hodočasnika koji su došli iz svi dijelova Bosne i Hercegovine, neki su pješačili više od 100 kilometara da bi se pomolili svetom Ivi. Kardinal Puljić u propovjedi je istaknuo ideale života svetog Ive, koji bi se usprotivio današnjem svijetu u kojem vladaju nepravda, korupcija i poremećene vrijednosti.

Kardinal je otprilike u propovijedi istaknuo: “Gledam ovih dana priču o sudovima, bilo haškom ili našem domaćem, kako se danas sudi onima koji su se branili, koji su ginuli za svoja ognjišta, dok se pravi zločinci izvlače jer imaju novac i moć da izbjegnu kaznu. Tako je danas nažalost svugdje, korupcija je zavladala svijetom u svim sferama života i vladaju oni koji imaju novac da podmite”. Također je izjavio da Hag nije donio potreban mir u našoj zemlji i da i dalje postoji mržnja.

Kardinal se osvrnuo i na poremećene vrijednosti današnjeg svijeta, u kojem prava životinja imaju prednost ispred prava ljudi i života. “Božji zakoni moraju biti ispred ovozemaljskih, abortus i gay brakovi su zlo koje nas dovodi do manjeg broja djece”.

Kardinal se također prisjetio borbe katoličkih vjernika i Hrvata još u tursko i komunističko doba u čuvanju vjere i zemlje, pozvao je vjernike da ne prodaju svoja ognjišta, da čuvaju svoj identitet. “Odlaskom u zapadne zemlje, prodajom svojih stoljetnih ognjišta prestajete biti i katolik i Hrvat, vaš identitet postaje novac“.

Kardinal je pozvao vjernike da ne pokleknu iskušenjima današnjem svijeta, da žive po uzoru na svetoga Ivu, da budu hrabri i da se bore za pošten, pravedan i bolji svijet.

Danas je središnje misno slavlje proslave svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju u 11 sati, misu će predvoditi fra Pavo Filipović uz očekivani veliki broj vjernika, prenosi travnički vjesnik