Nadbiskup Puljić na Velebitu: Budućnost je u rukama čestitih žena i majki

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u Mariji Bistrici protkao je homiliju likom blaženog Alojzija Stepinca.

– Stepinčev duh nije u politici i u zemaljskim ciljevima, nego u Bogu. Zbog toga je morao živjeti napetost sa svim totalitarističkim režimima i ideologijama, koje se uvijek bore ponajprije protiv Boga, koje su i bezbožne i protubožne – rekao je kardinal Bozanić.

„Društvu su potrebne kreposne i duhovne žene i majke koje imaju veliko ljudsko i humano srce te snažnu i stabilnu vjeru. Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Za njih je obitelj božanska institucija, povlašteno mjesto osobnog rasta i odgoja budućih članova društva, Crkve i naroda.

Zato je bolja i sretnija budućnost pojedinaca i društva u rukama dobrih i kreposnih žena i majki", poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranoga misnog slavlja koje je na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. kolovoza, predvodio u svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, velebitskoj planinskoj uzvisini u župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici.

„Žena i majka veliki je prirodni misterij, a budućnost je u rukama čestitih žena i majki", naglasio je nadbiskup, istaknuvši da je majka izvor života koja hrani, štiti i brani mlado biće, nemoćno i potrebno zaštite. „Lijepo je vidjeti majku s djetetom u naručju kako žari altruizmom, nesebičnošću i požrtvovnošću. Stoga, reći za nekoga da je 'dobar kao majka' je najljepši kompliment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju. Jer ljudi žive od ljubavi i dobrote koja je u majci prirodno utjelovljena.

Po maminoj žrtvi svi smo dobili život i grijali se na majčinoj ljubavi. Takvo ćudoredno, duhovno i veliko materinstvo, čisto i savjesno, uvijek pobuđuje poštovanje i predstavlja se kao ljudski i moralni ideal. Danas to valja u svakoj prilici isticati jer proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i strašnu krizu materinstva", upozorio je mons. Puljić.

Upozorio je i da „nije svaka majka velika. Ima ih koje ne vole svoje materinstvo, pa nerado i preko volje postaju majke. Ima i onih koje ne vole svoj porod, jer u djeci ne vide Božji dar i Božji blagoslov, nego ekonomski problem i teret. Što reći o onima koje traže uništenje života uime 'ženskih prava'? To je perverzija najljepšega, najhumanijega i najsvetijega što je Bog stvorio pod majčinim srcem", upozorio je nadbiskup.

Treba pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svog poziva, a djevojkama da postanu dobre i odgovorne žene i majke. U svijetu izvrnutih vrednota, loših primjera i ponuda, treba pomoći ženama i majkama da ostanu na visini svog poziva i zadatka.

„Nema pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, vjere, bez molitve i pobožnosti, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne majke, potrebne društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov. One traže i nalaze snagu za ljubav i žrtvu pred oltarom i na pričesnoj klupi; uz vječno svjetlo Isusove dobrote i ljubavi.

Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano", potaknuo je nadbiskup, zahvalivši Bogu „za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo, svjetlilo i očitovalo se u divnim likovima tolikih žena i majki kroz našu trinaeststoljetnu povijest".

Nadbiskup je potaknuo na molitvu za obitelji, očeve i majke, da budu dostojni svog roditeljskog poziva, da djevojke znaju zavjetovati Gospi svoju čednost, djecu, obitelj i muževe; svi vjernici da budu ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, životom i bračnom vjernošću. „Obraćamo se Mariji, 'ženi zaogrnutoj suncem', koja je već za života skupa sa svojim Sinom osjetila borbu dobra i zla, svjetla i tame. Molimo je neka podupre našu nadu, molitvu i borbu za istinu o čovjeku koju nam je Isus objavio.

S njom koja je početak boljeg svijeta želimo graditi novo društvo u kojem će se poštovati ljudska i božanska prava. Želimo živjeti kao oni koji Boga poznaju, poštuju i priznaju, koji život poštuju! I od srca zahvaliti za naše obiteljsko stablo 'kojeg bure ne iščupaše i požari ne izgoriše'", rekao je zadarski nadbiskup.

Tragom navještaja o „znamenju velikom na nebu, o ženi zaogrnutoj suncem", mons. Puljić molio je neka to Sunce po Mariji ponovno zasja svojim svjetlom u Europi, u Hrvatskoj i našem narodu, „kako bi bilo što manje tame, zabluda i poganskih načela koji nas sve više zapljuskuju. Ne samo u školama i odgoju, već i u kulturi, politici i društvenom životu". To se osobito osjeća u posljednja dva desetljeća izglasavanjem zakona i konvencija po kojima se promovira rodna ideologija, upozorio je mons. Puljić, podsjetivši na period od Pekinške konferencije (1995.) do Istanbulske konvencije (2011.).

„U njima se uz časnu borbu sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obiteljima, sve više nameću zavodljivom ali i agresivnom metodom pojmovi rodne ideologije. Promicatelji takvih zakona ne obaziru se na prirodni red stvari upisan u ljudsku narav. Uime sekularnosti, otklonili su prisutnost Boga iz Ustava Europske unije, pa ih ne zanima nadnaravni red zapovijedi i odredaba u knjigama Božjeg zakona", istaknuo je mons. Želimir Puljić.

U svetištu Gospe Vrpoljačke misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić komentiravši strahove današnjeg svijeta.
– Bojimo se izbijanja novih ratova, neizvjesne budućnosti, klimatskih poremećaja, raznih bolesti, novih rodnih ideologija što udaraju na samu narav ljudskoga bića od Boga stvorenu. Čovjeku se nudi pojam apsolutne slobode da može birati što želi biti. Gledajući danas tebe, Gospe, znamo da se može drukčije, da se vjerom u Boga mogu pobijediti zamke svijeta i vlastite slabosti. S tobom smo, Gospe, sigurno na pobjedničkoj strani – istaknuo je biskup Rogić.

U propovijedi u Zelenoj katedrali u Prološcu, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan komentirao je pesimizam koji obuhvaća današnju Hrvatsku.
– Istina je da smo devedesetih godina sanjali ljepšu, bolju, prosperitetniju i pravedniju Hrvatsku. Naši ideali i ciljevi bili su daleko čišći, uzvišeniji od onoga što danas u svakodnevici imamo.
Krenuli iz temelja

I dok smo od barjaka na Kninskoj državi i veličanstvene pobjede u Oluji očekivali novi uzlet, i dandanas imamo onih koji ni onda ni danas nisu željeli slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Na ruševinama komunizma koji je obećavao besklasni sustav, raj na zemlji, trebalo je krenuti iz temelja. Uz nametnuti rat trebalo je stvoriti novi ustroj koji će biti prilagodljiv i koristan našem čovjeku. I nismo se u svakom trenutku snašli u tome.

A prepuštati se često beznađu, govoriti o neperspektivi života u ovoj lijepoj zemlji ne vodi dobrome kako pojedincu, tako pogotovo budućnosti cijele nacije, cijele jedne zemlje, jednog naroda. Nikada život nije takav da je u njemu sve crno i sve bez nade. Na hrabrosti hrvatskih branitelja gradimo budućnost jer su oni jasno gledali u budućnost, u novu i kvalitetniju Hrvatsku. Gledajući ovu prelijepu zemlju, sinje more, visoke planine, ravna zelena polja, zazovimo milost i pomoć zaštitnice hrvatskog naroda, naše Gospe, i ne dajmo se, jer ovaj narod ima budućnost – zaključio je biskup Bogdan.

U marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori pokraj Petrinje misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić, koji nije propustio ni uputiti kritiku politici i političarima te je pozvao na odricanje od totalitarizama i posebno na odricanje od "maršala".

– Marija je majka žalosna kada gleda korupciju, veze i klijentelizam koji vlada u našem društvu, kada gleda ljude na položajima koji bi se morali brinuti za zajedničko dobro, a misle samo na sebe i kako svojima osigurati bolji život. Marija je žalosna kada gleda na naše hrvatske branitelje koji su svojom krvlju stvorili, obranili i oslobodili Hrvatsku, a onda su stavljeni kao nepotrebni, kao višak na koji se mediji i domaći izdajice nabacuju blatom, a nisu im vrijedni ni noge oprati.

Prozivam sve dosadašnje političare i ljude od utjecaja i položaja, a koji su skrivili to stanje – vi ste ih ubili, da je toliko branitelja počinilo samoubojstvo, vi ste ih ubili, vi ste krivci za njihove razočaranosti, i cijelo društvo je odgovorno, a ponajviše političari i izdajice vlastite domovine koji su radili i rade protiv interesa Hrvatske za koju su oni bili spremni dati živote – kazao je Košić.