Vlč. Zlatko Sudac: Uskrsnuće je stvarno kao i križ!

Slavno Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista, naše Raspete i Uskrsle Ljubavi, ključ je za razumijevanje cijeloga njegova života i kamen zaglavni čitave naše Vjere.

Bez te pobjede nad smrću, apsolutno sve što živimo i čemu se nadamo bilo bi besmisleno.

Uskrsnuće naše Raspete Ljubavi jamstvo je našega Uskrsnuća, to je blagdan našeg Otkupljenja i stoga slavlje Zahvalnosti i Radosti. Ono je središnja Stvarnost naše Vjere i najveći dokaz Božanstva naše Raspete i Uskrsle Ljubavi.

Uskrsnuće je rasvijetlilo svijet. „Ja sam Svjetlost svijeta"!, riječi su Proslavljene Ljubavi. Svjetlost za svako povijesno razdoblje, za svako društvo i za svakog čovjeka. Uskrsnuće naše Raspete Ljubavi – Krista, događaj je koji daje smisao i ulijeva sigurnu Nadu čitavome ljudskom postojanju.

Gdje je smrti žalac tvoj? Neka vam Srca odgovore. Mi smo sami odgovorni za način na koji živimo, ali i umiremo. Odsada moramo birati između ovisnosti o zemaljskom životu, kad smrt postaje ništa drugo do neuspjeh ili pustiti život u slobodi tako da možemo biti darovani drugima kao izvor Nade. Ovo je krucijalni izbor. Smrt ne mora biti i nije naš konačni neuspijeh, naš posljedni poraz u životnoj bitci, naša neizbježna kob. Ako naša najdublja ljudska žudnja doista jest davanje sebe drugima, tada i svoju smrt možemo učiniti konačnim Darom.

Uskrs uistinu mijenja sve pa i smrt. Odsada smrt onih koje volimo i koji nas vole otvara mogućnost za novim, radikalnijim zajedništvom, novom intimnošću, novim međusobnim pripadanjem. Ako je Ljubav doista jača od smrti, onda smrt ima potencijal da probudi i ojača veze Ljubavi! Tek kada je naša Raspeta i Uskrsla Ljubav napustila svoje učenike, oni su bili kadri shvatiti što im je On zapravo značio. No nije li to Istina za sve koji umru u Ljubavi? Da Istina je, jer tek kada umremo naš se Duh može u potpunosti otkriti! Za one koji ljube Raspetu i Uskrslu Ljubav, svim Srcem svojim, svom Dušom svojom i svim Umom svojim, umiranje je prolaz u potpuno iskustvo bivanja ljubljenim s Ljubljenim!

Ne, nisu malobrojni oni koji ove Istine Srcem žive, jer i ovaj Uskrs još jednom svjedočki dokazuje da su ljudska moć, ljudska pravda i računice ništavne, ako se ne temelje na Božjoj Ljubavi i Mudrosti. On je onaj siguran temelj Nade i poziv na Predanje, On je najljepša nagrada za Ljubav koja se svjedoči s Križa. Sigurnost u Život bez kraja koji je zasjao u našoj Raspetoj i Uskrsloj Ljubavi, dala je i daje snage tolikim Mučenicima i našega vremena.

Prinosimo tom ozračju Uskrsa – kao Ognju Ljubavi promrzla Srca – i muku svih onih malenih, ostavljenih, prezrenih, na rubu društva, sigurni da će Uskrsnuće kao plod Razapete Ljubavi oprati muke naše i zaogrnuti nas Nadom, jer...

...ono je uistinu stvarno kao i Križ!