Moderne gatalice facebooka

Sjećate li se onih vremena kad skoro nisi mogao proći kroz gradski park, a da te neka ciganka ne zaustavi s riječima: „'Oćeš bre da ti gatam?“

Pile su se i„turske kave“ ali je najzabavniji dio bio čitanje iz taloga? Danas se više pije kava espresso ili filter kava pa nema taloga, a nema ni ciganki (ili mi manje hodamo), ali pojavile su se neke nove, još sveprisutnije gatare! Kao npr. GATARA FACEBOOK! Radi non-stop! Stiže do svih, naravno onih umreženih!

I sad svaki drugi ili treći post na mom facebooku je: Kako bi izgledao/la da si hollywoodska zvijezda? Iz tvojih fotografija naći ćemo koji bi bio tvoj stil? Kakva bi bio/la da si suprotnog spola? Koja bi bila tvoja savršena frizura? Kome najviše sličiš? Koji je tvoj grad? I svaki dan neka nova „prognoza“ koju ti facebook ispunja ako samo klikneš na ponuđenu aplikaciju. Iskreno, ne mogu razumjeti zašto ovakve gluposti uopće zanimaju ljude, pa zar nemaju pametnija posla? I uostalom, zar mi netko drugo može pokazati nešto što ja ne znam o sebi? Ili zar mi je potrebno vidjeti sliku retuširane sebe, kad ovaj svoj stvarni lik trebam nositi na ramenima?

Svaki ovaj post govori mi o površnosti ljudi koje se takvim stvarima bave! I o jednom slabom poznavanju vlastite vjere te krhkom povjerenju u Boga koji na kraju sve vodi i sve određuje. I htjeli mi ili ne htjeli – ljudska psiha je ipak takva da nismo niti svjesni koliko će ta možda „bezazlena“ gatanja uvjetovati neka naša ponašanja, odluke, izbore ili sudove. Zato je bolje pustiti te stvari i u slobodi djeteta Božjeg s vjerom u njega samostalno i slobodno kreirati svoj život.

facebook-gatanje-1.jpg

Na poseban način je podmukla aplikacija koja se zove: KAKO BI IZGLEDALI DA STE SUPROTNOG SPOLA? Lijepo objašnjenje i komentar o ovome donosi JOSIP ULIĆ, kolumnist Laudato.tv
„Dok se vi možda zabavljate gotovo nikom ne pada na pamet kako se ovim preobrazbama prikriva zamisao promicanja rodne ideologije. Pitam se kako bi vi izgledali da ste svjesni što promovirate? Znate li da zastupnici rodne ideologije tvrde da spolovi u stvarnosti ni ne postoje, da su umjetno stvoreni? Znate li da za njih spolni identitet nije biološka činjenica već rezultat društvene prisile, t.j. odgoja. Muškarci i žene se ponašaju različito samo zato jer su tako odgajani. Radikalna feministica Simone de Beauvoir, još je davnih dana govorila »Muško i žensko se ne rađa, to se postaje.» Znate li da po rodnoj ideologiji mi imamo pravo izabrati rod kojem želimo pripadati, te ga vremenom mijenjati prema vlastitoj želji. Znate li što se time dobiva? Time čovjek gubi svoj identitet!

Znate li da početkom 21. stoljeća rodna ideologija biva ugrađena u brojne zakone i vladine politike širom svijeta. Npr. Francuska i Italija u formulare već upisuje roditelj 1 odnosno 2, umjesto otac ili majka. Istanbulska konvencija nam kroz promoviranje vrijednosti koje bi svatko podržao: zaštite života, sprječavanja nasilja, na jedan podmukao način uvodi rodnu terminologiju. Vijeće za ljudska prava grada New Yorka izdalo je smjernice prema kojima se poslodavci mogu kazniti s do 250 tisuća dolara ako se transrodnim osobama obraćaju koristeći njihov naravni rod. Možete pogledati svjedočanstvo žene u SAD-u koja je kratko nakon izglasavanja zakona o rodnoj ideologiji u Washingtonu svjedočila napadima seksualnih predatora u svlačionicama za tinejdžerice:

Ova "igra" na jedan "simpatičan" i "zabavan" način podvaljuje rodnu ideologiju koja razara čovjekov identitet. Na žalost ova ideologija koja razara identitet i smisao čovjeka promiče se kao nešto normalno i promovira putem raznih zakona, političkih ideologija, medija, društvenih mreža... „Danas se djecu u školi uči kako svatko može birati svoj spol. To su ideološke kolonizacije, koje podržavaju i vrlo utjecajne zemlje. I to je užasno.“ (papa Franjo) „Živimo u razdoblju grijeha protiv Boga stvoritelja. Bog je stvorio muškarca i ženu; Bog je stvorio svijet takvim… a mi činimo protivno.“ (papa Benedikt XVI.)
Ljubljeni, stvoreni smo na sliku i priliku Boga. On nas je stvorio iz ljubavi i darovao nam ljubav. Stvoreni smo i rođeni kao muško i žensko, sa dostojanstvom djece Božje. U to ne moramo sumnjati, niti to mijenjati, niti prepustiti odgoj drugima koji bi to mijenjali.“