Prikupljen novac za operaciju 4-godišnjeg Luke Barešića!

Humanitarna akcija ”Pružimo ruku za maloga Luku” u nedjelju navečer u širokobriješkom kinu Borak okončana je izvedbom legendarne komične sarajevske predstave ‘Audicija’ glavnog autora i glumca Željka Ninčića koji utjelovljuje najpopularnijeg lika iz Audicije Hercegovca Marinka Ćutuka.

Humanitarnu akciju organizirali su Inicijativa za Široki Brijeg, Udruga osoba s invaliditetom ŽZH i Crveni križ Široki Brijeg, a cilj je bio prikupiti 14.000 eura za operaciju 4-godišnjeg Luku Barešića iz Širokog Brijega koji boluje od rane mioklone encefalopatije i utvrđen mu je stopostotni invaliditet.

”S ponosom možemo reći da su naše sugrađanke i sugrađani pokazali veliko srce te smo svi skupa uspjeli skupiti potrebna sredstva za Lukinu operaciju u ožujku u Austriji. ‘Audicija’ je bila završna manifestacija velike humanitarne akcije, a kroz kutije za priloge po trgovinama, humanitarnim telefonskim brojem, uplatama i u konačnici od kupljenih ulaznica za ‘Audiciju’ prikupili smo novac za operaciju te se ovim putem od srca zahvaljujemo svim ljudima koji su pomogli na bilo koji način,” izjavili su organizatori akcije za portal Jabuka.tv

Podsjećamo, 4-godišnji Luku Barešića iz Širokog Brijega boluje od rane mioklone encefalopatije i utvrđen mu je stopostotni invaliditet.

Do šestog mjeseca života imao je jake epileptične napade tijekom cijelog dana svakih sat vremena. Nakon što mu je uspostavljena dijagnoza i uvedena terapija (dvije vrste antiepileptika ) napadi su se smanjili, ali su ostavili posljedicu na psihofizički razvoj. Zbog takvoga stanja Luka je sada na razini djeteta od sedam mjeseci.

Mogućnost pomoći Luki je presađivanje matičnih stanica operativnim zahvatom u Austriji početkom trećeg mjeseca. Svrha zahvata je uklanjanje žarišta epinapada kako bi se poboljšalo njegovo zdravstveno stanje i smanjilo korištenje antiepileptika. Stručni tim liječnika je izjavio da bi dva mjeseca nakon operacije došlo do vidnih rezultata. Operativni zahvat košta 14.000 eura.