Treći dan programa "IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca"

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, 6. veljače, nastavljen je molitveni program »IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Molitva krunice uobičajeno je započela u 17.30, a zatim je u 18.00 uslijedila sv. misa koju je, kao i prethodne dvije večeri, predslavio fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana, javlja Nedjelja.ba.

Misna čitanja čitali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg. Na sv. misi je pjevao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod ravnanjem Marka Salavarde.

Fra Ivan je u propovijedi, između ostaloga, rekao: "Mučeništvo nas uvijek usmjerava prema nebu, prema uskrsnuću, prema vječnosti. Kao duhovni potomci ne želimo zaboraviti svoje mučenike. Zašto? Kad se nekoga sjećamo, onda ostajemo u trajnom zajedništvu s tom osobom. Iako ta osoba više nije tjelesno s nama, duhovno smo povezani po sjećanju. Zato se mi ovim 'Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca' sjećamo njih i članova puka Božjega. Važno je da to sjećanje nikada ne prestane. Tako ćemo ostati u trajnom duhovnom zajedništvu s njima. Naše vjerničko sjećanje nije samo puko obično sjećanje, nego nas preobražava, oblikuje. Spominjući se njih, njihova života i smrti, učimo od njih. Ono što je njima sveto i nama je sveto. Njihove vrjednote postaju naše, postaju naša stvarnost."

Pri završetku sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prvu nagradu osvojila je Mirela Lovrić sa Širokog Brijega za dramu Dide, pobiše nam fratre. Drugu nagradu osvojio je Ante Matić iz Zagreba za priču-svjedočanstvo Mučenička smrt fra Stjepana Naletilića, njegova brata Marijana i Matiše Penavića. Treća nagrada pripala je Sanijeli Matković sa Širokog Brijega za rad Riječ bijaše i na kraju.

Na kraju euharistije zadušnice vicepostulaor fra Miljenko zahvalio se fra Ivanu Landeki koji je predvodio trodnevnicu u čast pobijenih hercegovačkih franjevaca. Također se zahvalio i trećarima. "Inače su nam, zajedno sa svojim voditeljem fra Danom Karačićem, na raspolaganju tijekom cijele godine. Uređuju ovu grobnicu naših pobijenih fratara u crkvi, čiste ratno sklonište, pomažu nam oko glasila Stopama pobijenih i još puno toga. Hvala im", rekao je far Miljenko.

Označeno u