Marin Čilić dodijelio stipendije svoje Zaklade mladim hrvatskim sportašima i glazbenicima: ‘Znam kroz što sve prolaze ova djeca’

Osmero mladih sportaša i šestero glazbenika dobitnici su prvih stipendija Zaklade Marin Čilić, koje im je najbolji hrvatski tenisač osobno uručio u utorak na svečanoj dodjeli održanoj u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Sportske stipendije otišle su u ruke Zrinke Ljutić (alpsko skijanje), Tihane Kovačić (streličarstvo), Nike Jagečić (skijaško trčanje), Antonije Ružić (tenis), Samuela Lucića (kajak), Luke Bana (badminton), Lare Delić (mačevanje) te Helene Vuković koja se bavi judom. Glazbene stipendije dodijeljene su Dominiku Paliću (klarinet), Filipu Miškoviću (gitara), Janu Mojzešu (truba), Ani Periško (violina), Maji Batinjan (flauta) te saksofonistu Luki Norcu koji se u sklopu svečane dodjele predstavio izvodeći prigodni glazbeni broj.

Stipendije su namjenske i mogu se iskoristiti samo za daljnje usavršavanje poput seminara, odlazaka na natjecanja, kupnju glazbenih pomagala ili sportske opreme i slično. Osim stipendija, podijeljene su i dvije donacije, a otišle su na adrese hrvatskih škola: OŠ Petar Zrinski iz Čabra donaciju će iskoristiti za nabavku 3D pisača i pametne ploče, a Gimnazija Beli Manastir za opremanje informatičke učionice.

“Ovo je zaista poseban i lijep dan za nas. Projekt stipendija je definitivno moj nadraži projekt do sad. U mnogim sam se motivacijskim pismima prepoznao i sam i znam kroz što sve prolaze ova djeca, kroz kakve teške dane i odricanja te koliko je potrebno da se dosegnu snovi. Nadam se da će im ove stipendije pomoći u njihovom daljnjem radu i treniranju. Hvala svima koji su bili dijelom ovog hvalevrijednog projekta koji će, vjerujemo, s godinama rasti kako bismo mogli pomoći što većem broju darovite djece u Hrvatskoj“, izjavio je Marin Čilić.

Iako je natječaj bio otvoren za samo deset stipendija, nakon brojnih prijava koje su stigle na adresu Zaklade te dirljivih priča djece koja unatoč svim poteškoćama i preprekama na koje nailaze u svojim životima i dalje marljivo rade, vježbaju i trude se, odlučeno je da se dodijele četiri stipendije više.

“Nismo imali nimalo lagan zadatak izabrati između 142 nevjerojatno kvalitetne prijave. Prvotni plan smo morali izmijeniti te smo na koncu dodijeli četiri stipendije više nego je planirano. Hvala svim stipendistima i zaista smo zahvalni što su s nama podijelili svoje planove i snove za budućnost. Unaprijed se veselimo čuti kako će ove stipendije stvoriti neke nove priče na njihovom glazbenom, sportskom i znanstvenom putu, a mi smo ponosni što možemo biti dijelom tog puta”, rekla je direktorica Zaklade Nevena Mrkonjić.