Pobjednički zgoditak u Super Bowlu zahvaljujući škapularu: 'Slava Bogu'

Pobjednički udarac na 57. Super Bowlu postigao je katolik koji je poslije zahvalio svojim suigračima i dao slavu Bogu, jacvlja CNA.

S izjednačenim rezultatom 35-35 i sekundama do kraja utakmice, Harrison Butker je postigao pogodak iz polja (field goal) za pobjedu Kansas City Chiefsa nad Philadelphia Eaglesima, 38-35.

27-godišnji kiker otvoreno govorio o svojoj katoličkoj vjeri, a mnogi na društvenim mrežama brzo su istaknuli da je tijekom utakmice oko vrata nosio nešto što je izgledalo kao smeđi škapular.

Škapular se sastoji od dva komada smeđe vunene tkanije i nosi se obješen na prsima i leđima; sakramental je to iz karmelske tradicije koji svatko može nositi kao znak svoje posvete Djevici Mariji.

Dok je lopta prolazila kroz stupove, njegovi suigrači su ga zagrlili u radosnom slavlju. Butker je upravo pomogao da Chiefsi ostvare drugu pobjedu u Super Bowlu od 2020.

„Ofenzivna linija napravila je sjajan posao blokirajući. Dobar udarac, sjajna putanja – i srećom, ta je lopta prošla. Sva slava Bogu“, rekao je Butker 12. veljače, prenosi Arrowhead Pride.

U intervjuu za CNA 2022., Butker je otvorio priču o svojoj ljubavi prema tradicionalnoj latinskoj misi, rekavši: „Mislim da ona doista mami mnogo mladih ljudi koji traže odgovore. Oni traže sreću. A što se mene tiče, našao sam sreću u prihvaćanju vjere koju nudi Katolička Crkva.“

Butkerov pobjednički pogodak iz polja izgledao je bez napora, unatoč tomu što je ranije u igri promašio isti šut iz igre.

U prvoj četvrtini, Butkerov pokušaj s 42 jarda odbio se od lijeve vratnice, što je rezultiralo propuštenom prilikom da Chiefsi dođu u rano vodstvo.

Govoreći o promašenom udarcu nakon utakmice, Butker je rekao da se samo usredotočio na sljedeću priliku da postigne pogodak.

„Moraš to izbaciti iz glave i samo se usredotočiti na proces i sljedeću priliku koju dobiješ.“

„Ali osjećao sam se kao da sam, kako je utakmica odmicala, udarao bolje loptu, s boljom rotacijom, i da, drago mi je da je zadnji udarac prošao“, rekao je.

Butker je postao odlučujući faktor na Super Bowlu u nedjelju, ali to nije jedina utakmica koju je pomogao Chiefsima pobijediti. Samo dva tjedna ranije na susretu AFC Championshipa protiv Cincinnati Bengalsa, Butker je pogodio pobjednički field goal tri sekunde prije kraja i poslao Chiefse u Super Bowl.

Quarterback (vođa navale) Patrick Mahomes, koji je vodio svoju momčad do pobjede, također je govorio o važnosti svoje kršćanske vjere na konferenciji za novinare uoči nedjeljnog Super Bowla.

„Znam da sam blagoslovljen što sam na ovoj poziciji... i zato što imam oslonac u vjeri, znam zašto sam ovdje – a ne radi se o pobjedama u nogometnim utakmicama. Riječ je o slavljenju Boga“, rekao je Mahomes.

„Nemam pritiska kada kročim na taj nogometni teren, jer znam zašto sam ovdje.“

Označeno u