Zaklada Marin Čilić nastavlja svoju vrijednu tradiciju dodjele stipendija darovitoj djeci u Hrvatskoj

Zaklada Marin Čilić nastavlja svoju vrijednu tradiciju dodjele stipendija darovitoj djeci u Hrvatskoj. Već šestu godinu, Zaklada poziva mlade talente da se prijave na program stipendija Zaklade Marin Čilić. 

Do danas su dodijeljene čak 103 stipendije, a Zaklada i dalje traži nove talentirane glazbenike i sportaše. Natječaj je otvoren do 4. prosinca, a šestoj generaciji stipendista bit će dodijeljeno ukupno 20 stipendija, podijeljenih u dvije kategorije: glazbena i sportska.

Marin Čilić istaknuo je ranije koliko cijene svaku prijavu na ovom natječaju jer iza nje stoji dijete koje je uložilo vrijeme i trud kako bi poslalo svoju prijavu, ali i dijete koje svaki dan marljivo radi i trenira kako bi ostvarilo svoje snove. Prijava sadrži i motivacijsko pismo u kojem kandidati obrazlažu zašto upravo oni zaslužuju stipendiju, a njihove riječi često potaknu i odrasle, danas uspješne osobe da se prisjete vlastitih početaka, odnosno koliko bi im značilo da je na početku puta netko prepoznao njihov rad.

“Veseli nas što se projekt nastavlja i šestu godinu zaredom jer smo u prethodnih 5 godina imali čast i sreću upoznati predivne mlade osobe, čije su priče i uspjesi zaista inspirativni. Trenutno se oporavljam od ozljede koljena i kao i svaki oporavak, ima boljih i lošijih dana pa se često sjetim prepreka preko kojih naši stipendisti svakodnevno prolaze i to me, moram priznati, motivira. Veselim se čitati nove prijave i ovim putem pozivam sve mlade sportaše i glazbenike da podijele s nama svoju priču te da na taj način postanemo dio njihovog puta.” – istaknuo je proslavljeni hrvatski tenisač Marin Čilić.

Deset stipendija bit će dodijeljeno mladim nadarenim sportašima i sportašicama, članovima nacionalne selekcije u individualnom olimpijskom sportu, a deset stipendija učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji imaju barem jednu osvojenu prvu nagradu na državnom ili međunarodnom natjecanju. Sve sportske stipendije kao i stipendije glazbenika u srednjoj školi iznose 1.500,00 EUR (11.301,75 kn), dok stipendije za glazbenike iz osnovnih škola iznose 1.000,00 EUR (7.534,50 kn). Stipendije su namijenjene pokrivanju različitih troškova, uključujući školarine, usavršavanja i seminare, sudjelovanja na natjecanjima te troškove kupnje sportske opreme, odnosno glazbenih instrumenata i pomagala. Sredstva će se isplaćivati u mjesečnim iznosima tijekom školske godine.

Iz Zaklade naglašavaju kako ih izuzetno veseli vidjeti da je dosadašnjim stipendistima ovakva novčana potpora bila zapravo dodatni motiv pa i dalje nižu brojne trofeje, priznanja i nagrade. Uspjesi i postignuća pokazuju koliko je ova inicijativa uspješna, što se najbolje ogleda u konkretnim primjerima iz pete generacije stipendista.

Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je nagradu 'Dražen Petrović' Roku Brantuši, u muškoj konkurenciji za 'Najveću nadu hrvatskog sporta'. Roko je ostvario iznimno postignuće osvajanjem brončane medalje na Europskom juniorskom prvenstvu u taekwondou. Zaklada je prepoznala uspjehe i mlade hrvačice Veronike Vilk, dobitnice nagrade u istoj kategoriji. Sportašica je ove godine ispisala povijest, osvojivši i Svjetsko i Europsko prvenstvo.

Zahvaljujući predanom radu i izvrsnim rezultatima, Lucia Kaplowitz i Niko Božek upisali su studij na akademiji MDW, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, koja se ubraja među najprestižnije u Europi.

“Nakon trećeg izdanja Gem Set Hrvatska, na kojem smo se ovog ljeta u Zadru okupili s ciljem izgradnje multifunkcionalnog igrališta za djecu u Stankovcima, energiju usmjeravamo na projekt stipendija, koji je iznjedrio preko sto talentiranih mladih osoba, stipendiste Zaklade Marin Čilić. Hvala im na ukazanom povjerenju, što dijele s nama svoje uspjehe, a ponosni smo na činjenicu kako iz godine u godine upoznamo sve veći broj mladih čija nas djela iznimno raduju i motiviraju,” – zaključio je David Milić, upravitelj Zaklade Marin Čilić.

Natječaj za šestu generaciju stipendista otvoren je do 4. prosinca 2023. Kriteriji za odabir kandidata su prvenstveno ostvareni rezultati na natjecanjima, zatim socioekonomski status, uspjeh u školi te kvaliteta motivacijskog pisma. Sve detalje o natječaju, kao i dodatne informacije o radu Zaklade Marin Čilić, možete pronaći na službenoj stranici Zaklade te na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu.