DOLAZI I OVE GODINE Svjetska zvijezda od 2012. posjećuje Međugorje, a sve nakon što je usnula čudan san! Otkrivamo detalje

Talijanski izbornik Roberto Mancini se susreo s vidjelicom Vickom, s njom je dva sata razgovarao i molio

Izbornik talijanske reprezentacije, 56-godišnji Roberto Mancini iz grada Jesija, osim što je bio izvrstan nogometaš (36 nastupa za Italiju) i ugledan trener, poznat je i kao veliki vjernik. Nešto poput Zlatka Dalića. Tako Mancini već gotovo deset godina redovito hodočasti u Međugorje u potrazi za nadahnućem i duševnim mirom, piše Večernji.

U stalnom smo kontaktu

Talijanskoga izbornika vrlo dobro poznaje međugorski vodič Mika Vasilj zvani Michele koji  je za Vecernji.hr ispričao povijest Robertovih dolazaka u zapadnohercegovačku oazu mira. Kada ste prvi put susreli Roberta Mancinija, kakav je dojam ostavio na vas? Koliko ste tada vremena proveli skupa?, pitali smo Vasilja.

– Roberto Mancini prvi je put došao u Međugorje u travnju 2012., a još 1983. godine čuo je za ukazanje i Međugorje, dok je igrao u Sampdoriji, od kapelana Sampdorije don Marija Gallija. Don Mario mu je pričao o ukazanjima i Gospinim porukama. Jedan zajednički prijatelj Paolo 2012. godine Robertu je poslao blagoslovljene krunice i knjigu o Međugorju. Baš tu večer, kad je pročitao tu knjigu, Roberto je imao čudan san – prisjeća se Vasilj i prepričava Robertovo iskustvo:

“Bio sam u sobi s nekoliko ljudi, a sa mnom je bila i vidjelica Vicka koja mi se, u određenom trenutku, nasmiješila, pogledala me u oči, toliko da sam se okrenuo da vidim gleda li ona nekoga drugog. Ali, odjednom se Vicka pomaknula i krenula prema meni, tako da u tom trenutku više nisam sumnjao. Prišla mi je bliže gledajući me ravno u oči, poljubila u čelo i izašla iz prostorije. Osjetio sam senzaciju fizičkog kontakta osobe koju nikada u životu nisam vidio niti poznavao”, ispričao je Roberto Mancini te, potaknut tim snom, u travnju 2012. došao prvi put u Međugorje. Mika Vasilj prisjeća se kako se tom zgodom Mancini i bio susreo s vidjelicom Vickom, s kojom je ostao dva sata u razgovarao i molio.

– Posjetili smo zajedno Brdo ukazanja i Križevac. Roberto Mancini tada je bio trener Manchester Cityja, s kojim je nakon toga osvojio englesko prvenstvo nakon 44 godine. Odmah nakon osvojenog prvenstva, Mancini ponovo došao u Međugorje, zajedno s cijelom obitelji i roditeljima da zahvali na osvojenom prvenstvu. U Međugorje je tada bio doveo i svoga prijatelja Sinišu Mihajlovića. Tada je dao donaciju jednoj udruzi koja se brine o napuštenoj djeci – nastavlja Vasilj.

Kakav je vaš odnos s Mancinijem, koliko ste bliski, čujete li se često, razmjenjujete li poruke? Jeste li u kontaktu tijekom Europskog prvenstva?

– Često razmjenjujemo poruke, prije i poslije svake utakmice. Trebao je Roberto doći prošle godine prije Europskog prvenstva ponovo u Međugorje, ali zbog pandemije sve je odgođeno. Iako je uvijek oprezan, ide od utakmice do utakmice, već se vidi da je napravio golem napredak s talijanskom reprezentacijom. Nadam se da će proći i ovo polufinale sa Španjolskom i da ćemo svi skupa slaviti u nedjelju pobjedu nad Engleskom. Obećao je da će doći poslije prvenstva zajedno s Gianlucom Viallijem u Međugorje. Poslao mi je i jednu videoporuku u kojoj čestita 40. godišnjicu ukazanja svim župljanima i hodočasnicima – kazao je Vasilj.

Kao igrač izgubio polufinale

Prođe li u finale Eura, Roberto Mancini postat će četvrti talijanski izbornik kojemu je to uspjelo. Još davne 1968. godine Talijane je do europskoga naslova doveo trener rođen u Trstu, Ferruccio Valcareggi. Te godine Talijani su u finale prošli bacanjem novčića nakon polufinalne utakmice protiv bivšega Sovjetskog Saveza, a finalima u Rimu (jer su igrane dvije utakmice) najprije remizirali s Jugoslavijom 0:0, a dva dana kasnije slavili 2:0. Od tada su Talijani još dva puta bili u finalima, 2000. i 2012. godine, u kojima su bili poraženi od Francuza i Španjolaca. Mancini je kao igrač izgubio polufinale Eura 1988. godine od SSSR-a.