Giancarlo Bordignon: U MEĐUGORJU I HODOČASNICI STARIJE DOBI OTKRIVAJU NOVI SMISAO ŽIVOTA

Međugorje je ovih prekrasnih toplih jesenskih dana doista bogato hodočasnicima iz cijeloga svijeta: Brazila, Slovačke, Češke, Italije, Irske, Belgije, Austrije, Dubaija, Amerike, Engleske, Poljske, Ukrajine… Brojne su i hodočasničke skupine iz susjedne nam Hrvatske. Hodočasnici su sretni što su mogli doći k Majci, i nije ih zbunilo ni višesatno čekanje na granicama.

Susreli smo jednu poveću grupu iz Italije, njih 54 koji dolaze iz pokrajine Veneto. Kažu kako u skoro svakoj njihovoj grupi ima oko 15% hodočasnika koji su po prvi puta u Međugorju, tako da se uvijek obnavlja sjeme poziva. A onima drugima koji više puta dolaze, Gospa uvijek usadi nešto novo u srce tako da svi odu kućama obogaćeni. Dosta je hodočasnika starije dobi, jer si mogu priuštiti slobodne dane lakše od onih osoba koje su zaposlene.

Oni stariji, na neki način dođu sa nekim stavom opraštanja od života, s nekom rezignacijom kako od života više ništa ne očekuju. A onda im se na hodočašću dogodi jedna duhovna obnova gdje shvate da i u svojoj nemoći, ako je prikažu Bogu i sa svojom molitvom, mogu još puno toga dati na duhovnoj razini i svojim obiteljima i cijelome svijetu.

Organizator hodočašća je Giancarlo Bordignon (57), čovjek koji se bavio poduzetništvom, ali se nakon obraćenja u Međugorju prije skoro tridesetak godina, posvetio organiziranju hodočašća u Međugorje. Ima i svoju agenciju koju vodi već dvadesetak godina i zove se „Avvenire di Pace“ koja ima sjedište u mjestu San Martino di Lupari (VE).

„Naša putovanja nisu turistički izleti, nego hod prema važnim ciljevima kršćanstva, također su prilika za druženje u jednoj atmosferi koja sliči velikoj duhovnoj obitelji. Zapravo je to jedna naša misija koja je započela u Međugorju, a zatim se proširila i na druga svetišta poput Fatime, Santiago de Compostela, Lourdes, Roma, Czestochowa, San Giovanni Rotondo, Loreto, Svetu Zemlju i Rim, a imamo i hodočašća s biciklom do Padove i Assisa.“ – pojasnio je Giancarlo.

Tako je Giancarlo ne samo svjedok Gospine ljubavi i snage obraćenja, nego je i apostol koji druge ljudi dovodi k Isusu po Mariji.