Imao autizam, nije govorio pa u Međugorju zapjevao ‘Ave Mariju’

Kacper Samek (23) iz Poljske imao je autizam, nije mogao govoriti. Progovorio je za prošlu Novu godinu u crkvi svetoga Jakova u Međugorju dok se pjevala “Ave Marija”. Prvi put ovaj bolesni mladić tada je bio u Međugorju i progovorio je upravo dok je pjevao u crkvi tu poznatu pjesmu i bio uz Gospu. U razgovoru za Večernji list BiH kazao je kako Gospu ljubi svim srcem i dušom. Zauvijek želi ostati u Međugorju.

Sada je ministrant. Poljski svećenik Grezegorz Swiercz puno mu je pomogao. Kacper, inače, pomaže svećenicima. Svećenik Swiercz ističe kako je vrlo dobar ministrant. Kada treba, za vrijeme misnog slavlja zvoni malim ministrantskim zvonom. Ima brata i sestru koji su stariji. Voli, kaže nam, pomagati i u kuhinji, bio bi dobar konobar. Živi blizu Starachovice u Poljskoj, a u Međugorje dolazi kao hodočasnik.

Sa svojim župnim svećenikom godinu dana nije imao kontakt budući da su udaljeni 500 kilometara. Sada Kacper nema nikakvu terapiju, ne uzima tablete. Što je, kako kaže ovaj poljski svećenik, dobra star za njega, bivšeg bolesnika. Propjevao je u Međugorju pjevajući “Ave Marija” i nakon toga progovorio. Može raditi sve bitne zadatke sam. Sada razgovara normalno i iza njega je ostala dugotrajna bolest.

Kacper Samek svećenika Swiercza voli i cijeni i pažljivo je gledao u njega dok je razgovarao s nama. Nismo dugo od Kacpera čekali odgovore na sva naša pitanja. Sjedio je vrlo mirno, vidjelo se tek crvenilo u licu te je držao ruku preko svoje druge ruke. Nakon svakog odgovora smo pljeskali, govorili mu “bravo”, nakon čega se on glasno smijao. I zbog toga, vidjelo se na njemu, bio je jako sretan.