Ksenija Abramović: Kada biste narodu danas oduzeli Laudato TV, mislim da bi nastala pobuna

Sve više postajemo televizija naroda. Kada biste narodu danas oduzeli Laudato TV, mislim da bi nastala pobuna, rekla je Ksenija Abramović, direktorica Laudato televizije u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Nemojte samo sanjati svoj život, živite svoje snove. To je poruka Ksenije Abramović, koja je u Splitu uoči Uskrsa primila nagradu 'Andrija Buvina' za promicanje kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije, na svečanosti završetka petnaestih Dana kršćanske kulture, koji su tijekom jedanaest dana trajanja okupili više od tisuću izvođača u gotovo sedamdeset različitih programa.

Ona je utemeljiteljica i vlasnica obiteljske televizije Laudato TV (LTV), koja je s emitiranjem programa počela na Božić 2015. godine. Ali ne samo to. Ona je i uspješna poslovna žena. Rođena u Slavonskom Brodu, došla je na studij ekonomije u Zagreb, stekla diplomu, pokrenula posao i ostala u glavnom gradu svih Hrvata.

Nagrada 'Andrija Buvina' samo je jedna u nizu brojnih nagrada kojima se može podičiti, ali je jako veseli.

- Kada vidim tko su sve dobitnici u proteklih petnaest godine, onda mogu reći samo kako je lijepo biti u tom društvu. To je priznanje za sveobuhvatno promicanje kršćanske kulture, a poglavito je to za mene nagrada za moje životno djelo – stvaranje Laudato televizije. Hvala Verbumu i svima koji su prepoznali moj rad. Presretna sam i zadovoljna. A od same nagrade još je važnija poruka koja mi dolazi uz nju: Ksenija, nisi sama! Nisam očekivala nagradu i baš sam ganuta i počašćena, kao da su se Split i Zagreb i cijela Hrvatska povezali u dodjeli nagrade – kaže ovogdišnja dobitnica Slobodnoj Dalmaciji.

- Svakodnevno se u euharistiji susrećem sa živim Kristom. Vjera u živoga Boga je ta koja me nosi. Naučila sam se osloniti na Njegovu Providnost i živjeti tako – ističe Ksenija.

Na nju su uvelike utjecali karizmatski seminari iza 2000. godine, koje je i sama organizirala, posebno patera Jamesa Manjackala, kojeg pamtimo i s gostovanja na prepunim splitskim Gripama, i sestre Briege McKenne, s kojima je provela puno vremena.

Dragi Bog me nadahnuje

- Pater James mi je prije nekoliko dana čestitao rođendan riječima: "My child, I will always love you" – ističe s ponosom.

LTV joj ipak nije samo pao s neba. Od 1990. godine ima tvrtku Etna koja se bavi informatikom i donosila joj je dobar novac. A kako je Hrvatska bila jedina katolička zemlja u svijetu koja nije imala katoličku televiziju, ona se upustila u taj pothvat. Uz vlastita sredstva, ali i pomoć koga drugoga nego hrvatske iseljeničke zajednice u Americi, Kanadi i Australiji te blagoslov Katoličke crkve, startao je i LTV. Zasad se može na digitalnoj zemaljskoj platformi gledati samo u Zagrebačkoj županiji, a u ostatku Hrvatske samo preko kabelskih operatera i interneta, no Ksenija najavljuje da 2021. godine idu, ako Bog da na nacionalnu koncesiju, tako da će LTV pokrivati područje cijele Hrvatske. I u Splitu će uskoro (29. svibnja u Splitsko makarskoj nadbiskupiji) biti otvoren studio LTV-a koji se već godinu dana uređuje.

Vjeruje da je LTV pronašao svoje mjesto u medijskom prostoru Hrvatske, a 'po anketama i gledanosti, sve više postajemo televizija naroda. Kad biste narodu oduzeli Laudato TV, mislim da bi nastala pobuna' – uvjerena je Ksenija.

- Na tragu našega gesla 'Dobro mijenja sve', želja nam je svjedočiti istinu, ljepotu, dobrotu, podizati nadu kod ljudi, dati pozitivnu vijest bez straha, sumnje i manipulacije i bez teških crnih vijesti – pojašnjava vlasnica LTV-a Slobodnoj Dalmaciji.

-Samo dragi Bog nadahnjuje. Iz njega crpim snagu i iz sakramentalnog života. Zahvalna sam dragom Bogu što me vodi, nadahnjuje i prosvjetljuje – kaže Ksenija.

Nije zažalila što je pokrenula LTV, a uvijek se sjeti kako je u Americi majka Angelica, koja je bila klauzurna redovnica klarisa, započela projekt katoličke televizije EWTN s dvjesto dolara u džepu. Danas ta televizija doseže milijardu i pol ljudi.

- U misli mi dolazi citat: 'Učinite nešto ludo da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno.' Eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskom narodu – ističe.

A toliko je toga još na njezinu putu što je obilježilo njezin život.

Progledam srcem

Utemeljiteljica je Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, poglavito kršćansku baštinu. Galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom i do sada je imala mnoštvo izložbi kako u Republici Hrvatskoj, tako i vani. Svoju aktivnost proširila je i na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode. Tako je Galerija Laudato nakladnik sedamdeset glazbenih sastava i kantautora. Prva galerija otvorena je u Zagrebu 2003., zatim u Slavonskom Brodu 2005., te u Zadru 2011. godine. A 2013. godine Ksenija Abramović osniva Udrugu 'Ime dobrote' s misijom – istinitog informiranja koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanja vjere.

Osobito je ponosna na godišnje koncerte koji se pod nazivom 'Progledaj srcem' održavaju od 2014. godine. U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije, ti su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom.

'Progledaj srcem istinski je pokazatelj koliko je bogato i napredno glazbeno stvaralaštvo duhovnih pjesama u Crkvi u Hrvatskoj, jer od dvije tisuće ljudi na prvom koncertu, sad se očekuje 18.000 posjetitelja na skorašnjem ovogodišnjem koncertu u zagrebačkoj Areni.

Ksenija se može podičiti i brojnim nagradama u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. Zadarska nadbiskupija dodijelila joj je priznanje Svete Stošije za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katolikog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva.

Njezine vitrine krase i nagrade izvan Hrvatske. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Institute Award za 2014. godinu, koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Familiesi Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad. To su samo neke.

A ipak, iznad i ispred svega što je radila, a najvećim postignućem, svojim životnim projektom smatra LTV. I jedva čeka krenuti dalje.