Mateo Kovačić: ‘Kada netko vjeruje u Krista, ne boji se đavla’

Mateo Kovačić, nada europskog nogometa: ‘Kada netko vjeruje u Krista, ne boji se đavla’

Zvijezda Real Madrida, sa 18 godina već je trijumfirao u nogometu, ali unatoč tome donedavno je bio ministrant. Veliki poklonik Djevice Marije kaže da je molitva njegov izvor.
Mateo Kovačić jedan je od velikih talenata čije vrijeme dolazi. Sada sa 22 godine jedan je od najjačih pojačanja sezone. Kovačić je sa 17 godina, u utakmici Prve HNL protiv Lučkog, postao najmlađi kapetan u povijesti Dinama. U sezoni 2011./12. Mateo je s ekipom Dinama ušao u Ligu prvaka te je u skupini D igrao protiv Real Madrida, Lyona i Ajaxa. U zadnjoj utakmici u skupini u zagrebačkom porazu 1:7 protiv Lyona zabio je jedini Dinamov zgoditak i tako postao drugi najmlađi strijelac u povijesti Lige prvaka. U ljeto 2015. Mateo potpisuje ugovor sa svjetskim nogometnim gigantom, Real Madridom na 6 godina.

Između njegovih višestrukih kvaliteta, iznad svega sjaji svojim pregledom igre, velikim talentom na sredini terena, demolirajućim zadnjim pasom, velikim njuhom za gol i neslomljivom čvrstom vjerom. “Moja vjera u Boga čini me još jačim kada se suočim s utakmicama”, kaže Mateo.

Jedno osobito djetinjstvo

Kovačić je rođen 6. svibnja 1994. u Linzu, u Austriji. Tamo su se doselili njegovi roditelji 1991. bježeći od rata iz Kotor Varoši, gradića u kojem su Srbi počinili stravične zločine nad nesrpskim stanovništvom. U Austriji je učinio prve korake u nogometu, odrastao je u katoličkom obrazovanju.
“Bio je mirno, hrabro i jako pobožno dijete. Išao je svake nedjelje na misu”, tako su ga opisali njegovi roditelji. Nije bilo jednostavno, ali Kovačić je već tada privlačio pozornost nekoliko europskih klubova; Juventus, Ajax, Stuttgart – koji je ponudio i zaposlenje njegovim roditeljima, htjeli su mladog nogometaša. Ipak, cijela se obitelj 2007. odlučila vratiti u Hrvatsku.

Ozbiljna kušnja

Nakon dolaska Kovačić se razvio u redovima Dinama iz Zagreba. Iako je imao samo 13 godina, ubrzo je pobudio interes struke i navijača. Bio je unaprijeđen u dvije kategorije stariju ekipu.
No, 2009. godine, sa svojih petnaest godina, pretrpio je veliki udarac. Dvostruki prijelom potkoljenice i fibule i komplicirana operacija udaljili su ga od nogometa na deset mjeseci.
“Oslonio sam se na Isusovu snagu kako bih prebrodio te teške trenutke. Zahvaljujući Njemu definitivno sam se vratio snažniji. To su iskustva od kojih glava postaje još jača.” Tako je zaista i bilo.

Uranjena slava

Samo godinu dana kasnije već je debitirao u prvoj momčadi Dinama, postavši tako najmlađi nogometaš Prve hrvatske nogometne lige. Da stvar bude bolja, 20. studenog na dan svog debija, sa 16 godina i 198 dana, zabio je svoj prvi gol čime je postao najmlađi strijelac u povijesti te lige.
Unatoč svemu tome i logičnoj slavi koju je stekao u svojoj zemlji, Mateo Kovačić i dalje je svakodnevno svjedočio svoju vjeru. Ne samo da je išao svake nedjelje na misu, nego je i nastavio službu ministranta u svojoj župi.

U crkvi je pronašao ljubav

Prijatelji i kolege iz kluba su ga zbog toga zadirkivali, ali kako sam Kovačić kaže: “Nije me bilo briga, nikad mi nije smetalo. Sada se čak i smijem tome…”. Između ostalog jer je baš u crkvi upoznao svoju djevojku koja pjeva u župnom zboru.
“Nije mi problem izreći kako mi vjera daje snagu i pomaže mi da igram bolje”, kaže Mateo te dodaje da ispod klupske majice obično odjene majicu s Isusovim likom. Zato i ne iznenađuje kada dan uoči Madonninina derbija izjavi da “kada netko vjeruje u Isusa, ne boji se đavla, što je nadimak Milana.


Često u Međugorju

Kako je u nekoliko navrata i sam istaknuo, kad god može hodočasti u svetište Kraljice Mira u Međugorju. Čak se, kada je dobio Interov poziv, nalazio s momčadi Dinama na pripremama u Međugorju.
“To je za mene nešto uistinu čudesno. Stvarno je lijepo biti ovdje i ponosan sam kada vidim kako smo u Hercegovini uvijek dobro prihvaćeni”, rekao je Kovačić. Igraču koji sanja da postane zvijezda u Europi jasno je da se naprijed mora ići malo-pomalo i to u dobru društvu.
“Pomolim se prije svake utakmice. To mi daje snagu i nadahnuće za igru te spoznaju kako će sve biti u redu. Kao bilo koja normalna osoba imam svoje rane i slabosti, a molitva i vjera pomažu mi da ih prebrodim”, kaže mladi nogometaš.

www.religionenlibertad.com/dopuna Rastimo u Gospodinu
Prijevod: Stijepan Poslek