Nevjerojatno čudo koje je buduću blaženicu uzdiglo na oltar

Ovo je priča o časnoj sestri iz Venezuele kojoj se pripisuje čudesno iscjeljenje ruke jedne kirurginje. Treba spomenuti da nije imala jednu ruku, stoga je ovo čudo jedno od onih koje naše nesavršenosti vidimo u savršenoj Božjoj ljubavi prema nama i po kojima se proslavljuje.

Trinette Durán de Branger je dugi niz godina radila kao kirurginja u bolnici Miguel Pérez Carreño u Caracasu, no nije mogla vjerovati da će joj se ovo jednog dana dogoditi. U svibnju 2003. godine, dok je kao glavni kirurg operirala tumor debelog crijeva na jednom pacijentu, električni kabel bez zaštite nalazio se na kirurškom stolu te je prouzrokovao strujni udar koji je kirurginji spalio desnu ruku te palac i kažiprst.

Pacijent je bio zaštićen plastičnom prostirkom te zbog izolatora nije osjetio struju koja je pogodila Trinette. Ostali liječnici su joj pružili prvu pomoć nakon čega su nastavili s operacijom u drugoj sali jer je pacijent već bio intubiran. S obzirom na to da je bila glavna i odgovorna osoba na operaciji, Trinette se vratila u salu unatoč nezgodi.

Nakon tog dana trpjela je neizmjerne bolove, a nakon što je postepeno gubila snagu, ruka joj je ostala nepokretna. Njezina patnja uzdigla je na oltar časnu sestru Carmen Rendiles Martínez, treću redovnicu iz Venezuele koja je dosegla tu razinu, objavila je Kongregacija za kauze svetaca čiji je dekret nedavno potpisao papa Franjo.

Trinette je ispričala istražnoj komisiji koja je vodila slučaj sestre Carmen Rendilles da je u dva mjeseca nakon nesreće posjetila gotovo 20 liječnika, no stanje joj se nije poboljšalo. “Naprotiv, stanje se pogoršalo iako sam slijedila liječničke recepte na bazi sedativa, opuštajućih i protuupalnih lijekova, itd.

Bol nije nestajala, nisam mogla spavati, a slabina u ruci se povećavala iz dana u dan”, rekla je. Naravno, to ju je spriječilo da nastavi raditi kao kirurg. Dijagnoza je glasila: “začepljenje medijanog i ulnarnog živca od ruke do pazuha”. Liječnici su joj preporučili operaciju koja bi poboljšala simptome, ali ne bi povratila pokretljivost ruke te Trinette više ne bi mogla raditi kao kirurginja. Operacija je bila zakazana za 18. srpnja 2003. Trinette je bila zabrinuta da će zauvijek izgubiti osjećaj u ruci te da neće više moći dobrotvorno raditi u bolnici. U iskazu je rekla da su je trebali operirati u medicinskom centru u Caracasu. Međutim, kada je išla prema bolnici odlučila je proći uz školu Betlehem koju vode Hermanas Siervas de Jesús (Sestre sluge Isusa) u urbanom dijelu Caracasa, Los Palos Grandes. Trinette se željela prije operacije pomoliti za ozdravljenje svoje ruke. Nakon prolaska kroz glavnu kapelu, jedna od sestara ju je odvela na oratorij gdje se molila skupina redovnica. Tamo je razgovarala s majkom Maríom San Luis, biološkom sestrom sestre Carmen.

Nakon zajedničke molitve, redovnica joj je rekla da će joj sestra Carmen izliječiti ruku. Zatim su obje otišle u sobu pokraj oratorija gdje je sestra Carmen ponekad provodila vrijeme. U sobi je stajala slika koju je Trinette Durán de Branger naslikala na molbu sestre San Luise. Zatim se dogodilo nešto što ni znanost ni čovjek ne mogu objasniti. Vidjevši sliku i zazivajući prethodno njezino ozdravljenje, izašla je iz slike kao “predivna zraka sunca i došla do njenog ramena”, piše u iskazu o iscjeljenju koji je predstavljeno u Vatikanu. Trinette je osjetila kako joj snažna toplina ulazi u glavu i prodire u ruku, a od šoka je i na trenutak izgubila svijest nakon čega joj je ruka bila potpuno zdrava. Više joj nije bila potrebna udlaga i nije otišla na operaciju.

carmen-rendiles.jpg

Photo: Časna sestra Carmen Rendiles  (elpitazo.com)

Sljedeće se nedjelje na misi u školi Betlehem okupila cijela obitelj da se zahvale Bogu za veliku milost koju im je pružio preko blažene sestre Carmen.

Prilikom propovijedi, svećenik je govorio o nedostatku ruke sestre Carmen, a Trinette i njezina obitelj tada su saznali da sestra Carmen nije imala jednu ruku. Liječnica Trinette Durán de Branger svjedoči o svom iznenadnom iscjeljenju, a tome svjedoče i njezini liječnici, obitelj i drugi poznanici.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia