Od poznatog nogometaša do svećenika: "Vidio sam Isusa u muškarcima koje je uništio alkohol”

Bivši vezni igrač Philip Mulryne iz Manchester Uniteda govori o svom svećeništvu i što ga je navelo na obraćenje

Okusio je uspone u nogometu u Premier ligi Ujedinjenog Kraljevstva noseći dres Manchester Uniteda i dijeleći svlačionice sa zvijezdama kao što je David Beckham. Potpisivao je autograme kao vezni igrač sve dok nije osjetio Božji poziv i poželio postati svećenik.Philip Mulryne (Belfast, 1978) danas je dominikanac u službi vjernika. Nedavno je primljen u svećenički red i o tome je govorio u dugom intervjuu za španjolske sportske novine Marca.

Moj se život promijenio, ali mogu zadržati mnoge vrijednosti koje sam naučio kao nogometaš i upotrijebiti ih kao svećenik”, rekao je bivši veznjak Mulryne, danas otac Philip. “Moj sadašnji život na mnogo je načina sličan mom životu kada sam bio nogometaš. Primjerice, živim u zajednici s drugim muškarcima koji imaju sličan cilj, iako je svrha drugačija. U nogometu se radi o potrazi za trofejima, dok sam kao dominikanac u potrazi za Bogom i svoju ljubav dijelim s drugima. Imam nadređenog koji je na neki način poput trenera, a život vjernika je discipliniran i uređen.”

philip-mulryne-1.jpg

Irish Province of the Dominican Order

Kako se preobratio

Mulryne je objasnio novinaru Sergiu Garciji da se u njegovom životu dogodila unutarnja transformacija: “Uvijek sam bio vjernik, ali sam se u 13 godina karijere nogometaša udaljio od svoje vjere iako sam se molio redovito. Mislim da me Bog pozvao da odgovorim na njegov poziv da postanem svećenik. Tako da sam odgovorio potvrdno, znajući da je njegov plan za moj život za moje dobro i za dobro ostalih. Prije nekoliko godina su se ukazali prvi znakovi mog vjerskog zvanja.”

Nešto je prouzročilo njegovo unutarnje obraćenje: “U vrijeme kada sam pomagao alkoholičarima i volontirao u centru za beskućnike, moj se život promijenio. U tim sam slomljenim ljudima prepoznao ljude s velikim dostojanstvom. Otkrili su mi egoizam koji je postojao u meni kao nogometašu i shvatio sam da smo istinski ljudi kada se u potpunosti predamo drugima, dobivamo više kada pomažemo drugima. Vidio sam Isusa u tim ljudima, to su mi pokazali i to me je promijenilo.”

Bivši igrač Manchester Uniteda i Norwicha sada drugačije cijeni sve ono što je jednostavno postizao zahvaljujući nogometu: “Priznajem da mi je način života koji omogućava nogomet pružao mnoga zadovoljstva, ali ti su osjećaji često bili prolazni. Moja vjera u svećenički život mi pružaju veće zadovoljstvo i sreću, što je puno više od običnih emocija - sretan sam jer znam da me Bog voli bez obzira na sve, On je prisutan u mom životu i prolazi kroz njega sa mnom.”

philip-mulryne-2.jpg

Irish Province of the Dominican Order

Sada, kao dominikanac, uvjerava da je siromaštvo za njega bogatstvo: “Zavjet siromaštva sam doživio kao dar. Ne odričemo se stvari i novca zato što su loši, već zato da naučimo ovisiti o Bogu i našoj braći u zajednici. Zavjet siromaštva mi pomaže da se usredotočim na bitne stvari u životu. Na ovaj način, posjedovati manje stvari u svjetovnom smislu može se doživjeti kao oslobođenje. Akumulacija bogatstva može dovesti do nemira. Vjera dovodi do većeg zadovoljstva.

Talent koji je Bog podario nogometašima

Što bi trebalo promijeniti u današnjem nogometu? “Mislim da”, kaže Mulryne, “se počinje stvarati elitistička klasa kada klubovi i igrači izgube kontakt sa svojim navijačima i s mladima. Smatram da humanitarni rad mora biti obavezan za igrače kako ne bi zaboravili na svoje početke te da im pomogne vidjeti da Bog nije taj talent podario samo njima već i ostalima.”

philip-mulryne-3.jpg

AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA - Mulryne je bio veznjak Manchester Uniteda i imao je 161 odigranih utakmica u Premier ligi

Bivši vezni igrač trenutno nije u kontaktu s Beckhamom, ali s drugim kolegama jest: “U kontaktu sam s mnogim igračima koje sam upoznao u Norwich Cityju. S mnogima razgovaram o vjeri. Neki od njih su muškarci duboke vjere koji mi pokazuju da je moguće prakticirati vjeru i biti sportaš te da ih čak može učiniti boljim nogometašima.”

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia