Petra i Josip Mikulić: Kako je molitva krunice spasila naš brak

Kriza u braku” bila je tema HKR-ove “Duhovno duhovite večeri” koju vodi i uređuje fra Stjepan Brčina, franjevac konventualac koji djeluje u Župi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. Gosti emisije bili su mladi bračni par Petra i Josip Mikulić.

Petra i Josip Mikulić (rođen 12. travnja 1986. u Ljubuškom) zajedno su 20 godina, a u emisiji su posvjedočili kako je zajednička molitva krunice spasila njihov brak.

“Kada smo ‘prohodali’, Josip je imao 15, a ja 17 godina. Tada nismo hodali u čistoći, s obzirom da je Josip bio mlad i perspektivni nogometaš, a ja sam popustila jer me uspio nagovoriti. Moj problem je u tome što nisam poznavala Boga, nisam imala odnos s Bogom i kada je došao prvi problem, nisam se pouzdala u Isusa, nego u svoje snage”, započela je Petra svoje svjedočanstvo.

“Početak je bio idealan i budućnost je bila pred nama. Oženili smo se 2008. godine, a šest mjeseci kasnije ostala sam trudna. U braku je sve bilo idealno, dok se Josipu nije dogodila prva ozbiljna ozljeda na nogometu. Nakon prve Josipove ozljede, u braku su se pojavili problemi. Postala sam jako nezadovoljna s Josipom i svojim brakom. Smatrala sam da me Josip svojim ponašanjem odbacio od sebe. Tada su počele velike trzavice i osjećaji između bračnog para su se ohladili. Bili su jako nesretni jedno s drugim, iako se naizgled činilo da je sve u redu i da imaju sve što im je potrebno. “Sve u životu smo dobili na gotovo i nismo se nikad suočili s pravim problemom. Ozlijedio sam se igrajući nogomet, no to nije bio nikakav problem u usporedbi s onim što sve ljudi proživljavaju”, kazao je Mikulić.

“Najveći problem bio je što nisam sam sebi mogao priznati poraz. Nisam si mogao priznati da kao muško ne pridonosim doma ono što sam navikao, pa su krenula moja prigovaranja, mrzovoljnost i gunđanje”, priznao je.

“Podsmjehivala sam se kada bih čula da se netko rastaje. Nisam vjerovala da može postojati toliki problem da ostaviš svog muža. Mislila sam da nikada ne bih ostavila Josipa i da bi on prije ostavio mene. Ipak, emocije su jednostavno nestale i ja njega više nisam voljela”, kazala je Mikulić. “Nisam ga više gledala kao svog muža, nego kao nekoga tko mi stvara probleme, meni i mom djetetu. Uzela sam svoje stvari, otišla sam k roditeljima i ostala kod njih jedno vrijeme. U srcu sam donijela, nažalost, jednu tešku odluku, gdje sam ja odlučila ostaviti Josipa jer ga više ne volim”, prisjeća se.

Tada je Josip zatražio savjet svog vjenčanog kuma i najboljeg prijatelja, koji je o njemu znao najviše. Prijatelj ga je uputio na don Mladena Delića koji mu je pomagao kroz cijelo to vrijeme, a kasnije je s njim razgovarala i Petra. Don Mladen Delić rekao joj je jednu istinu koja je tada jako boljela, a ta istina zna jako boljeti sve koji su u sličnoj situaciji u kakvoj su oni bili. Rekao joj je: ‘Petra, jesi li ti svjesna da si ti jednom nogom u paklu?' I na kraju su ipak počeli zajedno moliti krunicu: “Krunicu sam počela moliti zbog djeteta, nije u pitanju bilo to da želim biti s Josipom. Jako mi je bilo teško moliti. Nakon što bismo izmolili krunicu, Josip bi otišao kući”, rekla je Mikulić.

Par je nastavio moliti krunicu, a kasnije su molili i Pompejsku krunicu i na taj način su se, korak po korak, ponovno približili jedno drugome. Petra se odlučila vratiti svome suprugu Josipu. Shvatila je vrijednost i moć molitve, a kada ne bi mogla moliti, izgovorila bi riječi: ‘Krvi Kristova, prelij me’.

Zajedno su shvatili da su pogriješili jer u svoj brak nisu bili uključili Boga te su se uzdali u svoje snage i mogućnosti. Nakon što su shvatili moć molitve i razvili svoj odnos s Gospodinom, uvidjeli su da jedno bez drugoga ne mogu i pomirili se. Prvi korak prema promjeni njihovih života bio je kada su shvatili da ne mogu jedno drugo mijenjati, već da mogu mijenjati jedino – sebe.

Njihovo svjedočanstvo u cijelosti poslušajte na linku: