Pismo koje sam napisala svojoj kćeri nakon što sam klinički umrla prilikom njezinog rođenja

Moj suprug Doug i ja smo našem sinu Bradyju za njegov prvi Božić kupili medvjedića na kojemu smo mogli nasnimiti svoje glasove, odnosno pozdrav za laku noć koji je Brady slušao pomičući medvjedićevu ruku prije počinka.

Na uređaj smješten u medvjediću snimili smo ove riječi: „Mama te voli. Tata te voli. Neka te čuva tvoj anđeo čuvar i dobro se naspavaj.“ Nedugo nakon što sam se vratila kući iz bolnice, medvjedić se prestao glasati, a ja sam počela jecati pri pomisli da je u slučaju da sam preminula to mogao biti zvukovni zapis mog glasa kojeg su djeca mogla slušati tijekom svog života.

Svake godine povodom njegovog rođendana Bradyju napišem pismo o tome što se u njegovom životu događalo tijekom protekle godine izražavajući svoj ponos zbog osobe kakvom on postaje. Bilo mi je utješno pomisliti da bi u slučaju da sam umrla njemu ostalo zapisano sve ono što sam osjećala prema njemu.

Nekoliko dana nakon izlaska iz rodilišta sjedila sam u Ellinoj novouređenoj dječjoj sobi u kojoj sam na zidu već ranije napisala riječi „Neponovljiva, nezamjenjiva, jedinstvena.“ Kada mi je pogled pao na njih ponovno sam počela jecati pitajući se da se nisam vratila u život bi li ona shvatila značenje ovih riječi za nju.

Ta su me razmišljanja nadahnula da Elli napišem pismo kako bi ona, ukoliko mi se ikada opet nešto dogodi, znala što joj želim reći i čemu se kao njezina majka nadam.

Za koji dan, 28. srpnja 2014., proslavit ćemo četvrti rođendan naše Gabrielle i četvrtu godišnjicu našeg preživljavanja. Kako se to vrijeme približava, poželjela sam podijeliti to pismo s vama jer u njemu je sažeto ono čemu se nadam za svako dijete. Također se nadam da će vas ono potaknuti da i sami napišete pismo vašoj djeci ili osobama koje su vam važne iskazujući na taj način svoju ljubav prema njima i svoja nadanja za njihov život.

Draga moja Gabriella, umrla sam rađajući te i nakon najveće borbe u mom životu Bog mi je spasio život po rukama liječnika. To vraćanje iz smrti u život podsjetilo me je da više ne propuštam izreći ljubav onima koje volim. Ti si još premalena da ti kažem sve ono što bih voljela da znaš o Životu, stoga ti pišem ovo pismo kako bi moje riječi ostale zabilježene i kako bi ti jednoga dana imala priliku čitati ove riječi kad god poželiš.

Život je dar; život nije nešto što se podrazumijeva da nam pripada, nego nešto što nam je darovano. Čuvaj dar života, svoj život i tuđe živote. Gospodin je dahnuo u moja pluća jer ti u ovom svijetu imaš poseban zadatak. Nikad ne sumnjaj u ono za što si stvorena i uvijek budi svjesna da živiš za nebo. Nakon što si se rodila nisam te vidjela dva dana i sva su moja sjećanja na to razdoblje vrlo maglovita. Izgubivši jasnoću uma u tom trenutku naučila sam ne uzimati zdravo za gotovo trenutke koje provodim s ljudima koje volim jer mogli bi nam biti posljednji koje provodimo zajedno. Dragocjen mi je svaki trenutak koji provedem s tobom. Voli svoju obitelj i prijatelje svaki dan kao da je posljednji. Govori im da ih voliš nekoliko puta dnevno. Ne dopusti da te u tome spriječe ponos ili ljutnja.

Kada gledam u tvoje velike plave oči u njima vidim ocean Božje milosti. Neka te tvoje lijepe plave oči podsjećaju da je Bog uvijek s tobom. On vidi i ono dobro i ono loše i svojom će te milošću pratiti sve do na kraj zemlje kako bi te vratio natrag k sebi. Kada se nasmiješ svojim osmijehom ispunjaš sav prostor. Nikad nemoj izgubiti tu djetinju radost. Ti budi svjetlo kako bi svijet mogao vidjeti i neka svijet u tebi vidi nešto više... neka vidi Kristovo svjetlo koje se odražava kroz tvoje riječi, tvoju šutnju i tvoja djela.
Uvijek budi svoja. Tata i ja činimo sve što možemo kako bismo te odgojili da budeš sveta i da težiš k onom nebeskom. Ohrabrujemo te živjeti predivan život koji ti je Bog namijenio, ali u konačnici ti si ona koja moraš dati svoj pristanak. Ti si jedinstvena, neponovljiva i potpuno nezamjenjiva. Možda ćeš biti u napasti da se odijevaš, da govoriš i da se ponašaš poput ostalih, ali Bog te je s razlogom stvorio drugačijom od ostalih. Razlikuj trenutke kada ti trebaš povesti od onih kada ti trebaš biti vođena. Razlikuj trenutke kada trebaš govoriti od onih kada trebaš šutjeti. Teži slobodi koju donosi dobro, a ne ograničenosti koju stvara zlo.

Zapamti, da bi ti bila slobodna Krist je za tebe umro na križu. Privij se uz Njega, svoga Spasitelja, u trenucima patnje i previranja. Kada trpiš, ne dopusti da to trpljenje bude uzalud. U molitvi ga prikaži za one koji su u potrebi. Prigrli trpljenje kao što je to Krist učinio. Neki ćete zbog tvoje vjernosti odbaciti i prezrijeti. Ti ih svejedno voli. Voli one koji su najslabiji, one koji su najmudriji, čak i one koji su najgori. Iskazujući milosrđe drugome ovome svijetu pokazujemo Božju ljubav. Služi drugima na svaki mogući način. Rođena si da služiš i da se prikazuješ kao dar. To je ljubav. Raduj se tuđim uspjesima kao da su tvoji vlastiti. Budi nesebična osobito onda kada ti je takvom najteže biti.
Voli svoju obitelj, voli svoju obitelj, voli svoju obitelj! To ti ponavljam jer obitelj je najvažnija odmah poslije Boga. Neka ti obitelj bude važnija od prijatelja. Neka tvoja obitelj uvijek zna da ih voliš. Moli s njima i moli za njih.

Kloni se sarkazma u odnosima s drugim osobama, radije im daj do znanja što uistinu osjećaš. Nikad se ne boj izložiti svoje srce. Budi jaka onda kad to moraš biti, ali u svim drugim slučajevima dopusti sebi biti ranjiva. Ne boj se da će te drugi povrijediti. Da, povrijedit ćete u životu, ali ne daj da te to spriječava ljubiti iskrenim osjećajima.
Možda ćeš u životu izgubiti dragu osobu. Mene si skoro izgubila prilikom svoga rođenja. Čak i kada se događaju stvari koje ti se ne sviđaju uvijek imaj povjerenja u Boga. U teškim trenucima pozovi Isusa i dopusti mu da ti pokaže da je s tobom!

Nikad se ne boj biti izvrsna i činiti velike stvari. Bog mi je pokazao da kada slijediš njegov plan, život postaje pustolovina! Reci Gospodinu svoje „Da!“ i dopusti da te on vodi u pustolovini tvog života!

Dijete moje, ti si predivna, ali neka tvoja ljepota sjaji iznutra. Uzalud netko može biti lijep poput supermodela, ali ako je iznutra pakostan, ljutit i ohol, tada se ta ljepota ne vidi. Budi vjerodostojna, puna ljubavi i dobrote, budi ponizna i sveta. Neka je istina uvijek na tvojim usnama bez obzira na posljedice. Neka način na koji se odijevaš ne govori tko si, nego čija si. Ti si dijete Božje; odijevaj se u skladu s tim uvjerenjem. Budi hrabra govoriti istinu, razmišljaj i djeluj s odvažnošću. Svakodnevno moli za čistoću svog uma, tijela i duše. Neka te Duh Sveti vodi osobito kada se bojiš. Život je kratak, a tata i ja nećemo uvijek biti ovdje. No ako je Bog u središtu tvoga života, On će ti biti dovoljan... dovoljan kako bi ispunila svaku čežnju svoga srca. Dopusti da te tvoj tata voli, ali dopusti da tvoj Nebeski Otac svoju ljubav i milost na tebe izlijeva još više. Kada si gladna, tata i ja te uvijek nahranimo, ali kada osjećaš da ti nešto nedostaje ili kada se osjećaš praznom, potrči Gospodinu koji će nahraniti tvoju dušu. Kada ti ljudi slome srce ili kada odu iz tvoga života, kada se osjećaš napuštena ili usamljena, znaj da je Bog UVIJEK uz tebe. Možda ćeš se ponekad osjećati usamljena, ali NIKAD nisi sama. Bog je uvijek s tobom, ponovit ću ti to još jednom, On je UVIJEK dovoljan! U ovom našem svijetu koji se čini tako velikim da se pitaš primjećuje li te tko, Bog te uvijek primjećuje, on se uvijek bori da bude uz tebe. Dopusti mu da te ljubi.

Jedna stvar koju ti najviše želim naglasti jest molitva. Molitva je moćna i ona nam je spasila živote tijekom tvog rođenja. Svakoga dana razgovaraj s Bogom. Reci mi o čemu razmišljaš i što osjećaš, ali što god da se dogodilo u tvome životu nikada ga ne zaboravi slaviti, čak ni za ono što trenutno ne razumiješ. Možda će ti se činiti nemogućim u životu raditi sve što sam ovdje navela, ali samo te molim da se potrudiš, da zamoliš Boga da ti pomogne i da težiš tome da budeš žena kakvom te je Bog zamislio. Moja predivna kćeri, ti zaslužuješ ono najbolje što ti život može pružiti!

Volim te!
Mama

Ovo je pismo upućeno vrlo važnoj osobi u mome životu. Tko su važne osobe u tvome životu? Potičem te da ih blagoslivljaš svojim riječima. Riječi koje si im izrekao mogu biti nešto što će čuvati do kraja života!

Označeno u