Prva skupina svećenika iz Kine na seminaru za svećenike

Na ovogodišnjem seminaru za svećenike sudjelovalo je i 28 svećenika iz Kine. Kako je do toga došlo objašnjava vlč. Joseph Dong iz grada Xian, provincija Shaan Xi.

„Za nas je to svojevrsno čudo. Naime, posljednjih su godina učestala hodočašća iz Hong Konga u Međugorje. Vjernici su saznali za ovaj seminar i obavijestili nas. Pripremali smo se više od mjesec dana jer je kod nas jako teško izaći iz zemlje.

Situacija Crkve u Kini razlikuje se od provincije do provincije. U nekim provincijama događa se pravi progon, u nekima su Crkvu potpuno uništili. Prije dvadeset godina bilo je zabranjeno javno slaviti sv. misu. Danas se to može, ali uz velik nadzor. Mene osobno puštaju da vodim seminare, misu ili molitvu, ali me često zovu i ispituju i zahtijevaju da tražim dozvolu za svoj rad. Cjelokupno društveno okruženje nije odobravajuće. S druge strane, narod žudi za Bogom… U mojoj župi u posljednje vrijeme bude godišnje i po 300 krštenja odraslih osoba. Kolike su pastoralne potrebe može se iščitati iz brojka: u Kini ima oko 1,4 milijarde stanovnika, od toga je 100 milijuna vjernika, a imamo samo 2 000 svećenika i 3 000 časnih sestara.

Više sam nego zadovoljan ovim seminarom. Osjećam da sam obnovio svoje svećeništvo, svoju brigu za puk. Posvijestio sam si i osnažio svoju misiju: donositi ljudima nadu, ljubav i hrabrost. Sad kao da ispred sebe vidim goruću baklju koja mi osvjetljuje put i daje mi snagu.“

Više svjedičanstava čitajte OVDJE