Šurkovac: Čudesna ozdravljenja iz liječničke perspektive

Posjetio sam župu Šurkovac kod Ljubije i bio sudionikom duhovne obnove koju svakoga vikenda predvodi fra Ivo Pavić, poznati franjevac i karizmatski svećenik.

Razlog za odlazak na duhovnu obnovu u tu udaljenu župu prije svega je bio osobne prirode, jer sam mišljenja da su nam duhovne obnove vrlo važne za rast u vjeri, a obzirom da se u župi Vitez kojoj ja pripadam duhovne obnove ne organiziraju iz meni nepoznatih razloga. Nekoliko dana nakon boravka u Šurkovcu imao sam prigodu ponovno nazočiti duhovnoj obnovi, ali ovoga puta se nisam morao voziti tri i pol sata jer je fra Ivo Božjom milošću i angažmanom brestovskog župnika došao u župu Brestovsko gdje, je pred mnoštvom vjernika predvodio trodnevnicu u susret blagdanu sv. Klare. Trodnevnica je bila zbilja veličanstvena.

Ono što je meni kao liječniku jako zanimljivo jesu čudesna ozdravljenja koja se događaju na takovim karizmatskim susretima, obzirom da je područje zdravlja i bolesti uže područje kojim se ja kroz svoj poziv svakodnevno bavim. U razgovoru s velikom većinom svojih kolega liječnika na spomen čudesnih ozdravljenja ili ozdravljenja putem molitve obično naiđem na podsmjeh, negodovanje, a neki od kolega uopće ne žele razgovarati o tome, jer je za njih pojam ozdravljenja putem molitve apstraktan pojam u koji uopće ne vjeruju. Ali činjenice govore drugačije. U Šurkovcu svatko na uvid može dobiti silne štake koje su ostavili hodočasnici koji su ozdravili tijekom molitve za zdravlje i to potkrijepili obilnom medicinskom dokumentacijom. Osim toga bio sam svjedokom i različitih drugih tjelesnih i duhovnih ozdravljenja kao što su ozdravljenja od različitih karcinoma, upalnih bolesti crijeva, različitih kožnih bolesti itd. ali i što je jako važno ozdravljenja od različitih ovisnosti, strahova, psihičkih smetnji i duhovnih smetnji.

Današnja moderna medicina se bazira na tzv. evidence based medicine ili medicini zasnovanoj na dokazima, što je osnovni postulat današnje medicinske znanosti. Dakle, sve što uradimo mi liječnici od dijagnostike do terapije u mogućnosti smo potkrijepiti različitim dokazima dobivenim putem mnogih znanstvenih istraživanja za čije izvođenje postoje točno određena pravila. Zbog toga mi liječnici ne smijemo zatvarati oči pred čudesnim ozdravljenjima, jer svako od tih ozdravljenja ukoliko je naknadno potvrđeno medicinskom dokumentacijom je validno i istinito.

Tako da to vrijedi i za liječnike praktične vjernike ali i za one koji to nisu, jer medicinski dokaz je isto vrijedan i za jedne i za druge. Npr. ukoliko je netko imao tumor na mozgu i to potvrdio snimkom magnetske rezonancije, a nakon molitve za zdravlje na ponovljenoj snimci tumora više nema, ili ako je netko bolovao od neke od kroničnih neizlječivih bolesti, a nakon duhovne obnove potpuno ozdravio svaka sumnja je apsurdna. A takvih je primjera doista mnogo i svi su potkrijepljeni medicnskom dokumentacijom, dakle, dolazi do ozdravljenja za koje današnja medicina jednostavno nema stručno objašnjenje.

Obzirom da je i nama liječnicima i svećenicima cilj jednak, a to je učiniti čovjeka radosnim, zdravim i pomoći mu da živi puninu života bilo bi dobro organizirati i određene susrete gdje bi razmijenili iskustva, približili se jedni drugima, ali i udružili snage protiv bolesti i svakog zla.

Dakle, s moje strane poruka svim kolegama liječnicima bi bila da uključe molitvu u svoj svakodnevni rad s pacijentima i zagarantirano će polučiti puno bolje rezultate u liječenju nego kada se oslanjaju sami na sebe i ograničene medicinske mogućnosti, jer svjedočim i tvrdim da živi Isus i danas ozdravlja i liječi ljude i od najtežih bolesti. Sve što je potrebno jest vjerovati, osloboditi se sujete, ponosa i iskreno Ga zamoliti.

Slava Mu i hvala!

dr. Boris Adašević/hazud.hr